Nu tager de overlevende Utøya tilbage
De overlevende er i dag tilbage på Utøya. Øen skal tages tilbage efter Breiviks massakre den 22. juli. Foto: Polfoto, AP, Arbeiterpartiet
De overlevede Anders Behring Breiviks massakre på Utøya. I dag tager de tilbage til øen, hvor 69 af deres venner blev dræbt.

I dag er dagen, hvor Utøya skal tages tilbage.

De overlevende fra massakren den 22. juli er vendt tilbage til øen, hvor de så deres vender blive skudt og dræbt af Anders Behring Breivik.

Fra start af har den norske socialdemokratiske ungdom (AUF) været opsatte på, at øen hurtigt skulle besøges igen, så de kan begynde at genopbygge et forhold til stedet, der har huset deres lejre og politiske møder i mange år.

"De er ængstelige for at vende tilbage, og mange er usikre på, hvilke reaktioner de vil have, når de kommer tilbage til øen," siger helsedirektør Bjørn-Inge Larsen fra direktoratet for samfundssikkerhed og beredskab til norske Aftenposten.

Han fortæller, at alle de overlevende kender hinanden nu.

"Vi tror i udgangspunktet, at de vil tage sig godt af hinanden, og at hjælpeapparatet hovedsageligt skal være i beredskab," fortsætter Larsen.

AUF skal holde en mindehøjtidelighed på øen, men ellers er der ikke lagt noget bestemt program for dagen.

Omkring 750 personer er på Utøya. Alle de overlevende har fået lov at tage en enkelt person med under besøget.

I går var de efterladte til de 69 dræbte på besøg på Utøya.