Nu foretrækker S-vælgerne Helle frem for Mette
Helle Thorning-Schmidt har grund til at være tilfreds. Hun overhaler partiets kronprinsesse Mette Frederiksen som den mest populære minister blandt S-vælgerne. Keld Navntoft/Scanpix
For første gang overhaler Helle Thorning partiets kronprinsesse Mette Frederiksen i popularitet i sit eget socialdemokratiske bagland. Thorning får 7,8 i årskarakter hos S-vælgerne og er dermed den mest populære minister blandt sosserne.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt kan godt danse en ekstra gang rundt om juletræet i år. For første gang i flere år topper hun listen som den mest populære minister blandt socialdemokratiske vælgere.

En ny måling fra Analyse Danmark viser, at socialdemokratiske vælgere i år bedømmer Helle Thorning til at have præsteret rigtig godt.

Thorning får 7,8 i årskarakter i målingen fra Analyse Danmark. Dermed forbedrer hun sin karakter fra sidste år ganske markant og overhaler lige netop justitsminister Mette Frederiksen, der i år scorer karakteren 7,7 blandt de socialdemokratiske vælgere.

I 2013 måtte Helle Thorning nøjes med 6,8 i karakter fra sit eget bagland og lå langt bagefter partiets kronprinsesse, Mette Frederiksen.

Valgforsker på Aarhus Universitet, Rune Stubager, mener, at Helle Thorning godt kan tillade sig at julehygge med familien i år oven på den gode årskarakter. Både fordi hun er blevet mere populær i egne rækker, men også fordi hun blandt alle vælgere får et flottere skudsmål i år end sidste år.

- Det styrker selvfølgelig Helle Thorning i opløbet til valgkampen, at hun står stærkere. Også internt i Socialdemokratiet. Og det giver hende en bedre platform at starte ud fra, når der skal udskrives valg, siger Stubager.

Det ændrer dog ikke på, at et valgnederlag formentlig vil betyde, at Thorning må overlade formandsposten til Mette Frederiksen, tilføjer han.

Sejr på grund af og ikke på trods af Helle

Politisk kommentator Hans Engell hæfter sig ved, at der er sket et stemningsskifte omkring Helle Thorning i løbet af 2014.

- Helle overhaler Mette, fordi hun har haft et godt år. Der har været ro i Socialdemokratiet og ro i regeringen. I dag fremstår hun som en stærkere lederfigur end sidste år og ikke mindst den internationale profil styrker hende, siger han.

Se ministrenes karakterbog 2014

Set med Hans Engells briller er det interessant, at Thorning på et år er gået fra at være et af regeringens svageste kort til i dag at være blandt de stærkeste.

- Hvor Helle for et år siden var så svag, at hun så ud til at skulle stå i spidsen for et nederlag, ser det nu helt anderledes ud. Hvis regeringen overhovedet kan vinde, er det på grund af Helle og ikke på trods af hende, fastslår Hans Engell.

Mette Frederiksen ligger stadig tårnhøjt

Hans Engell peger på, at Mette Frederiksen ikke har haft et drømmeår rent politisk. Både som beskæftigelsesminister og justitsminister har hun skullet håndtere dårlige sager, og selvom hun på mange strækninger har gjort det flot, koster det i popularitet, fremfører han.

- Endelig var der en del uro i sommer i forbindelse med udsigten til, at Helle Thorning skulle have en toppost i EU. Debatten om formandsskifte gav lidt uro, der stadig koster blandt socialdemokratiske vælgere, siger han.

Men Hans Engell fremhæver, at på trods af, at Helle Thorning ryger helt til tops i popularitet blandt S-vælgerne, har Mette Frederiksen al mulig grund til at komme i julehumør.

- Mette Frederiksen ligger stadig tårnhøjt og er også steget i årskarakter fra sidste år, siger Hans Engell og peger på, at hun er den næstmest populære S-minister.

Gå på opdagelse i hele undersøgelsen her

Socialdemokratiske vælgeres bedømmelse på 7-trinsskalaen

Helle Thorning i 2013 – 6,8
Helle Thorning i 2014 – 7,8


Mette Frederiksen i 2013 – 7,3
Mette Frederiksen i 2014 – 7,7


Kilde: Analyse Danmark for Ugebrevet A4 og Avisen.dk. Undersøgelsen er gennemført blandt 1.115 respondenter i perioden 12. – 17. december.

Note: 240 respondenter har angivet, at de stemte S ved seneste folketingsvalg i 2011. Det er disse vælgeres karakterer, der lægger til grund for artiklen.