Og Danmarks dygtigste minister er...
Der var blomster til Magnus Heunicke, da han i februar blev præsenteret som ny transportminister. Ti måneder senere gør en vælgermåling ham til regeringens mest populære minister. Søren Bidstrup/Scanpix
Det kører for transportminister Magnus Heunicke (S), der overtager pladsen som regeringens dygtigste minister. Vælgerne sender en gammel kending til bunds på karakterlisten.

Han er en af de nye på ministerholdet. Han har ansvaret for et område, hvor man typisk får flere knubs end rosende rygklap. Og han har ikke tidligere været den store vælgermagnet.

Alligevel styrer transportminister Magnus Heunicke (S) direkte ind på førstepladsen i ministrenes karakterbog for 2014.

Analyse Danmark har for Avisen.dk og Ugebrevet A4 bedt vælgerne om at vurdere de 20 ministres evne til at forvalte deres embede og være en dygtig og troværdig politiker og minister.

Ministrene har på den baggrund fået karakterer på syv-trins-skalaen, hvor 12 er topkarakteren og -3 er bundkarakteren.

Se ministrenes karakterbog 2014

Magnus Heunicke får en gennemsnitskarakter på 5,4 og ligger dermed øverst på listen. På de næste pladser følger justitsminister Mette Frederiksen (S) med karakteren 5,1 og finansminister Bjarne Corydon (S) med karakteren 4,9.

Heunicke møder folk i øjenhøjde

Magnus Heunicke ønsker ikke selv at kommentere sin førsteplads. Men ifølge politisk kommentator Hans Engell bliver transportministeren belønnet for sin positive udstråling og sit store engagement.

- Magnus Heunicke virker som en minister, der er ægte optaget af almindelige menneskers problemer i trafikken. Uanset om det handler om bilister på motorvejene eller togrejsende pendlere, siger Hans Engell.

- Han murer sig ikke ind på Slotsholmen. Alt i alt virker han jo bare umådelig sympatisk og brænder igennem, siger han.

Valgforsker ved Aarhus Universitet Rune Stubager er heller ikke overrasket over vælgernes dom. Han peger på to ting, som er med til at sikre Heunickes topplacering.

- Dels er han havnet på et område, hvor han før har været ordfører, så han er godt inde i stoffet. Og så er han kommet til med en frisk og anderledes tilgang til ministerposten, hvor han tager passagerernes og borgernes perspektiv. Han tweeter fra toget og møder folk i øjenhøjde, siger Stubager.

Han tilføjer dog, at det hurtigt kan gå ned ad bakke med populariteten blandt vælgerne. Ikke mindst for en transportminister.

- Heunicke har været forskånet for de store skandaler. IC4-togene har han arvet, rejsekortet er også fra før hans tid. Men transportområdet er noget giftigt noget, og man kan hurtigt komme i klemme. Så der er ingen garanti for, at det bliver ved med at gå så godt for ham, siger Stubager.

Lidegaard er årets højdespringer - Jelved falder mest tilbage

Højdespringeren på ministerholdet i forhold til sidste års karakterbog fra vælgerne er udenrigsminister Martin Lidegaard (R). Han kommer ind på en fjerdeplads med karakteren 4,8, mens han sidste år lå tredjesidst med en karakter på 3,3.

Dengang var ministerporteføljen dog en helt anden. Og skiftet fra at være klima- og energiminister til at være udenrigsminister har virkelig løftet Lidegaards popularitet blandt vælgerne.

- Det er interessant, at Martin Lidegaard ligger så meget højere end den radikale leder, Morten Østergaard. Men posten som udenrigsminister er traditionelt et sted, hvor man scorer gode karakterer, siger Hans Engell.

Morten Østergaard må - trods en lille fremgang - se sig placeret nede på en 11. plads på listen. Med en karakter på 4,1 er der langt op til den tidligere radikale leder, Margrethe Vestager, som de seneste tre år har toppet ministerlisten med karakterer mellem 5,5 og 6,4.

Årets største tilbagegang står en anden radikal minister for. Kulturminister Marianne Jelved er røget fra en plads i top 5 sidste år med en karakter på 4,6 til en 14. plads blandt de 20 ministre i år og en karakter på 3,7.

- Marianne Jelved ligger ret lavt og er faldet meget i karakter, men hun har selvfølgelig også været i modvind her i den seneste tid, siger Rune Stubager med henvisning til sagen om lukningen af DR's Underholdningsorkester.

Carsten Hansen får den laveste karakter

Nederst på listen med det laveste karaktergennemsnit ligger endnu engang by- og boligminister Carsten Hansen (S).

Den tidligere socialdemokratiske gruppeformand lå også nederst på listen i 2011 og 2012, mens han sidste år blev forskånet fra den absolutte bundplacering på grund af SF's nedsmeltning og Annette Vilhelmsens suveræne sidsteplads.

- Det er faktisk uretfærdigt, at Carsten Hansen ligger så lavt og ligesom er låst fast i bunden af karakterskalaen. Ser man på hans resultater som minister fortjener han en bedre score, vurderer Hans Engell.

Han henviser til, at Carsten Hansen i år har gennemført ny lov omkring den almene sektor, der skaber tusindvis af nye arbejdspladser og giver et løft til almene boliger.

Se ministrenes karakterbog 2014

Listen afspejler generelt, at de ministre, der har de smalleste områder ligger i bunden, mens de ministre der har størst berøringsflade med befolkningen har lidt lettere ved at blive populære.

Det er en af forklaringerne på, at den forholdsvis nye radikale uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen kommer dårligt fra start, mener Hans Engell.

- Det er ikke nemt at blive populær som uddannelsesminister med ansvar for et smalt område, siger han om hendes næstsidsteplads på ministerlisten.

Thorning rykker op på sjettepladsen

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) kan glæde sig over, at hun er rykket et godt stykke op på ministerlisten.

Sidste år rakte Thornings årskarakter på 3,9 blot til en 12. plads på ministerlisten. Men den placering er i år udskiftet med en sjetteplads og karakteren 4,6.

Thornings fremgang er samtidig med til at løfte den samlede årskarakter for hele regeringen. Gennemsnitskarakteren for de 20 ministre lander i år på 4,2 mod 4,1 sidste år.

Undersøgelsen er lavet i perioden 7.-12. december 2014. Analyse Danmark har spurgt 1115 danskere, som udgør et repræsentativt udsnit af vælgerne, om deres vurdering af ministrene.

Gå på opdagelse i hele undersøgelsen her