Nu bliver Utøya ryddet

Knap halvanden uge efter massakren på Utøya begynder oprydningsarbejdet på øen i morgen. Visse ejendele må de pårørende dog vente med at få.
Mange har lagt blomster og sat lys ved Utøya siden massakren d. 22. juli. I morgen begynder det endelige oprydningsarbejde på øen, så de mange pårørende kan få de dræbtes ejendele tilbage.
Mange har lagt blomster og sat lys ved Utøya siden massakren d. 22. juli. I morgen begynder det endelige oprydningsarbejde på øen, så de mange pårørende kan få de dræbtes ejendele tilbage. Foto: Polfoto, AP, Matt Dunham

Der skal ryddes op og samles telte, soveposer og andre ejendele ind, som tilhører både overlevende og døde.

I morgen starter et uhyggeligt oprydningsarbejde på Utøya, knap halvanden uge efter massakren på den lille norske ø, der kostede 69 personer livet, heriblandt en dansk kvinde.

De norske myndigheder er lige nu i gang med at planlægge det, oplyser politiet til nrk.no.

"Vi skal først og fremmes tage os af lejrdeltagernes ejendele og sørge for, at de bliver leveret tilbage til de pårørende. Samtidig skal vi også se, om der er ting blandt ejendelene, der kan bruges som bevismateriale. De kan bådes findes i teltlejren og andre steder på øen," siger chef for det norske udrykningspoliti Runar Karlsen til nrk.no

De pårørende til de mange dræbte kan dermed nu se frem til at få de afdødes tøj, soveposer og visse andre ejendele tilbage.

Forældrene og pårørende må dog vente med at få de dræbtes telefoner og computere tilbage.

Al elektronik skal nemlig bruges som bevismateriale, fordi det skal bruges til alt kortlægge den norske massemorder Anders Breiviks bevægelser.

"Det gælder mobiltelefoner, computere, USB-stik og andet, som kan lagre information digitalt," sagde politiadvokat Pål Kraby ifølge nrk.no på et pressemøde i Oslo mandag eftermiddag.

Her blev der også oplyst, at man nu har afhørt 200 vidner i sagen om masskren på Utøya. I alt skal op mod 700 vidner afhøres.

Den 21. august er endvidere blev udnævnt til national mindedag for de 77 dræbte, der mistede livet under de to terrorangreb i Norge d. 22. juli i regeringskvarteret i Oslo og på den lille ø Utøya.

Det oplyste den norske statsminister, Jens Stoltenberg, i dag.

Kilde: Dagbladet.no og nrk.no

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.