Novo Nordisk-jackpot kan give danske job
Der kan blive brug for flere kloge hoveder hos Novo Nordisk, der præsenterer et flot overskud. Foto: Colourbox.dk
Diabetesmidlet Victoza giver Novo Nordisk et mega-overskud, der kan resultere i flere danske arbejdspladser. Det vurderer analytiker.

Når det regner guld på medicinalvirksomheden Novo Nordisk, så kan lidt af guldet dryppe ned på det danske arbejdsmarked.

Novo Nordisk fører sig frem og kan fremvise et imponerende halvårsregnskab. I første halvår af 2012 er overskuddet før skat steget med 22 procent til i alt 13 milliarder kroner.

Det er især diabetesmiddelet Victoza, der alene står for en vækst på 82 procent, som gør udslaget.

Ifølge aktieanalytiker i Sydbank Søren Løntoft Hansen er regnskabet positivt nyt for hele Danmark.

- Det er jo et selskab, der også kan levere nogle arbejdspladser og nogle kroner i statskassen. Novo Nordisk er en virksomhed vi alle kan være stolte af er dansk, siger han til Newspaq.

Og noget tyder på, at medicinalbranchen er den branche, der skal bære den danske industri, når væksten skal fortsætte.

Ifølge en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er medicinalbranchen kommet styrket igennem krisen, der samlet har koste hver femte job i industrien - 69.000 - herhjemme.

- Medicinalindustrien har dog i løbet af krisen haft en beskæftigelsesfremgang på 10 procent, står der i analysen, der også peger på, at job-væksten især skal komme i forskning og udvikling.

Væksten i branchen står ud som en af få positive jobnyheder i industrien. Og hos Dansk Erhverv forventer cheføkonom Bo Sandberg også, at medicinalindustrien fremover vil trække væksten i den rigtige retning.

- Det er en en branche, der ikke er så konjunktur-følsom. Folk skal jo have deres medicin uanset hvad. Og når vi ser så flotte tal fra Novo Nordisk, så tror vi på, at der vil blive skabt pæn vækst og beskæftigelse i medicinalindustrien fremover, siger han.

Novo Nordisk har i høj grad succes fordi medarbejderne har leveret et flot stykke arbejde.

- Det er en meget, meget fokuseret med erfaring inden for diabetesbehandling. Og så er det en meget velsmurt virksomhed inden for forskning og udviklingsafdeling, siger Søren Løntoft Hansen.

Novo Nordisk sælger diabetesprodukter for i alt 28,9 milliarder kroner. I virksomheden er der i alt på verdensplan 31.400 ansatte. I Danmark har virksomheden afdelinger i Hillerød, København NV, Mørkhøj, Kalundborg og Klampenborg.