Norske arbejdsgivere giver sorgfri
Nordmændene får fri af deres arbejdsgivere til at takle sorgen fra fredagens terror-tragedie. Foto: Polfoto, AP, Matt Dunham
De norske arbejdsgivere udviser nu forståelse for, at mange nordmænd gerne vil have fri fra arbejdet for at bearbejde sorgen.

Sorgen har ramt Norge efter terror-tragedien i fredags.

Derfor opfordrer alle Norges store arbejdsgiver-organisationer nu sine medlemmer til at vise forståelse for, at flere nordmænd ønsker at bruges deres ret til fri på grund af sorg.

"Jeg vil opfordre vores medlemsvirksomheder til at vise forståelse og generøsitet i forhold til deres medarbejdere i en vanskelig tid. Det gælder også yderligere krav for brug af velfærdsorlov, siger Lars Haukaas, direktør i arbejdsgiverorganisationen Spekter.

Velfærdsorlov er en medarbejders ret til fri på grund af død eller sygdom i familien. Normalt får man fri i en dag, men arbejdsgiverne er klar til at vise forståelse for, hvis flere sørgende nordmænd ønsker mere fri.

"I en vanskelig og ekstraordinær tid, har jeg stor tro på, at arbejdsgivere og medarbejdere i samfundet vil finde gode løsninger, og at vi tager os af hinanden, som vi har god tradition for i Norge," fortæller Haukaas.

Meldingen til arbejdsgiverne kommer i kølvandet på de tragiske begivenheder på øen Utøya og regeringskvarteret i Oslo fredag, hvor 76 mennesker har mistet livet - hovedsageligt unge.

"Det er vigtigere end nogensinde at tage sig af hinanden," skriver en af Norges andre store arbejdsgiverorganisationer, NHO.

Norsk LO oplyser, at mange af de unge dræbte var engageret i fagbevægelsen, og at de har mistet organisationens rygrad.

Politiet i Norge har anholdt den 32-årige Anders Behring Breivik, som også har tilstået drabene.

faktaboks

Velfærdsorlov:

- Arbejdstagers ret til fri fra arbejdet i forbindelse med sygdom eller dødsfald i familien. En medarbejder har normalt ret til en kort orlov (normalt én dag).

Kilde: Det store norske leksikon