Nordkoreansk show misbrugte Mickey Mouse
Dette billede er taget fra Nordkoreas stats-tv, der i fredags lavede bizart show, hvor velkendt Disney-figurer optrådte for landets nye leder Kim Jong-un. Foto: AP / POLFOTO
Disney blev ikke spurgt om lov, da et sceneshow underholdt Kim Jong-un med en dansende Mickey Mouse.

Den unge nordkoreanske leder Kim Jong-un har allerede verdens ledere på nakken på grund af landets atomprogram, og nu har den unge diktator også fået bøvl med selveste Walt Disney-koncernen.

For Mickey Mouses hjemsted har ikke godkendt en farverig forestilling med flere af Disneys figurer, der blev vist til ære for "den store efterfølger" og den kommunistiske stats mest magtfulde generaler.

- The Walt Disney Company har ikke givet licens eller tilladelse til brug af sine figurer, siger en talskvinde for virksomheden, efter at versioner af Mickey Mouse, Minnie Mouse, Peter Plys og andre varemærkede figurer trådte på scenen i Nordkorea.

Showet var usædvanligt, netop fordi det gjorde brug af tegneseriefigurer fra USA, som ellers er kendt som den autoritære stats fjende. Samtidig bød showet også på en lang række unge kvindelige musikere i korte sorte kjoler.

Det amerikanske udenrigsministerium giver udtryk for bekymring. Nordkorea er "nødt til at opfylde sine internationale forpligtelser og overholde ophavsretten," siger talsmand Patrick Ventrell.

- Vi er meget stolte af amerikansk innovation, vi er meget stolte af amerikanske produkter, og vi ønsker, at de får en retfærdig behandling.

- Men Washington har ikke bilaterale forbindelser med Pyongyang, fortsætter talsmanden.

Mandag dukkede billeder op af en smilende og klappende Kim, der nyder showet sammen med en mystisk kvinde, hvis seneste optræden ved offentlige arrangementer har udløst spekulationer om, hvorvidt hun er lederens søster eller kæreste.

Showet viste blandt andet scener fra Disneys film "Dumbo" og "Snehvide og de syv små dværge" på store tv-skærme, lyder rapporter med henvisning til de statslige nordkoreanske medier.

Kim Jong-un, der menes at være i 20'erne, overtog magten i landet efter sin far Kim Jong-ils død i december.

Kilde: AFP