Nordiske brødre dropper Danmark
Unge nordmænd og svenskere fravælger Danmark. Foto: Colourbox
Oplysningskampagner om sværhedsgraden af danske studier afholder svenske og norske unge fra at søge studier i Danmark.

Unge nordmænd og svenskere søger ikke så ofte til danske universiteter som for få år siden.

Tidligere fik vores nordiske søstre og brødre ellers skylden for at "sjæle" unge danskeres pladser på vigtige uddannelser som medicin, men den tendens er vendt.

"I år har vi oplevet et relativt kraftigt fald i ansøgere fra primært Sverige, men også fra Norge," fortæller studiechef ved Københavns Universitet Claus Nielsen til Newspaq.

Sidste år søgte 722 svenskere og 309 nordmænd om optagelse i København. I år er det tal faldet til 530 og 232 ansøgere.

Tendensen er den samme på Aarhus Universitet.

Her er antallet af nordmænd ganske vist steget fra 379 i 2010 til 417 i 2011, men sammenligner man med 2008 og 2009, hvor kamp 700 nordmænd ville studere i Aarhus, er der sket et markant fald.

Tallene for svenske ansøgere er ikke blevet gjort specifikt op, da Sverige er medlem af EU, men det faldene antal ansøgere bekræftes af i Aarhus.

Universiteterne har svært ved at sætte en finger på de markante fald, men en informationskampagne om, hvor vanskeligt et studie i Danmark er, har haft en virkning.

"Vi har fortalt vejledere i Sverige, at det rent faktisk er vanskeligt at blive optaget i Danmark, og det har nok afholdt en del fra at søge i Danmark og i stedet søge andre steder," fortæller Claus Nielsen.

Universiteterne har også fortaget nogle justering i, hvilke engelskkvalifikationer man skal have for at søge, hvilket også har haft en effekt.

De nordiske brødre og søstre vælger i stedet andre lande eksempelvis i Østeuropa, hvis de ikke kan få studiedrømmene opfyldt i hjemlandet.