Næsten halvdelen af danske børn er kræsne
Kun hver fjerde mor eller far med en kræsenpind derhjemme ser det som et problem, når deres barn afviser maden. Foto: Colourbox
Knap halvdelen af landets børn fravælger så mange typer mad, at deres forældre betegner dem som kræsne, viser en ny undersøgelse.

Skrig og skrål over alt fra kartofler, kål og kogt torsk.

Sådan lyder det ved middagsbordet, når to ud af fem børn sidder klar med kniv og gaffel. Det viser en ny undersøgelse fra FDB blandt 1.000 forældre. Helt præcist svarer 41 procent af de spurgte forældre, at de opfatter deres barn som kræsent.

Samtidig er det tæt på halvdelen af forældre med kræsne børn, der fortæller barnet, at det er kræsent. Og det gør kun ondt værre, vurderer Per Schultz Jørgensen, tidligere professor i psykologi ved Danmarks Pædagogiske Universitet.

- Barnet oplever, at det er kræsent, og at det har lov til at være kræsent. Så forældrene bidrager til problemet i stedet for løsningen, siger Per Schultz Jørgensen.

Langt de fleste forældre mener dog ikke, at børnenes kræsne tunge er et problem. Kun hver fjerde mor eller far - med en kræsenpind derhjemme - ser det som et problem. Et problem der skal løses ved at give børnene medansvar for maden, mener eksperterne.

- Børn skal være med til at beslutte, hvor meget de skal have op på tallerkenen. Det gælder om at få smagt det hele og lære at værdsætte den mad, som andre har lagt arbejde i, forklarer Per Schultz Jørgensen.

Slapper voksne for meget af og føjer sig under børnenes maddiktatur, så ender børn uden for fællesskabet. Det sker for eksempel, når børn selv har mad med til fødselsdage og lejrskoler, vurderer Joan Preisler, specialkonsulent i sundhed og ernæring i FDB.

- Det er et eksempel på, at kræsenheden opstår i samspillet med forældrene, og at det langt hen ad vejen er forældrene, som har nøglen til at hjælpe børnene bedre på vej, siger Joan Preisler

Det er især fædrene, der ifølge undersøgelsen mener, at deres børn er kræsne, og som oftest kræver, at børnene spiser op.