Misbrugte CPR-numre til at malke statskassen

Uddannelse
Flere personer aner ikke, hvordan deres CPR-numre er endt på mødeprotokoller over køretekniske AMU-kurser, de aldrig har deltaget i. (Foto: Foto: Colourbox)

Det private uddannelsescenter DUCAS opfandt kursister for at få mere i tilskud fra statskassen. Ministerium efterforsker flere svindelsager.

Det private uddannelsescenter Dansk Uddannelsescenter A/S (DUCAS) i Brøndby har fået tilskud fra staten til AMU-kurser for personer, der aldrig har deltaget i kurserne.

Det viser en aktindsigt, som Avisen.dk har fået i Undervisningsministeriets kulegravning af fupnummeret på DUCAS.

Krydset af under fravær

I løbet af 2009 fik DUCAS AMU-tilskud til 1.502 personer, som deltog på det køretekniske kursus. Men firmaet har i nogle tilfælde fået AMU-tilskud for kursister, der aldrig har sat deres fod på glatbanen.

"...den stikprøvevise kontrol har viset, at DUCAS i hvert fald fire tilfælde har indberettet personer, som oplyser, at de slet ikke har deltaget i køretekniske kurser", skriver Undervisningsministeriet blandt andet i sin rapport, som Avisen.dk har fået adgang til.

Kræver fem millioner retur til statskassen

Dette er bare en af flere svindelsager med DUCAS.

Som Avisen.dk skrev mandag har Undervisningsministeriet allerede forlangt fem millioner kroner tilbage fra DUCAS, fordi centeret systematisk har indhentet to dages AMU-tilskud til køretekniske kurser af en dags varighed.

Men som nævnt optræder der navne på deltagerlisterne, der har aldrig har været på kurserne.

Anede intet om AMU-kursus

Eksempelvis undrer en mand sig over, hvordan han er endt på listen

Sammen med to kolleger deltog han i et firmaarrangement på det køretekniske anlæg i Viborg en måned før det AMU-kursus, som de alle tre ifølge DUCAS’ protokoller har deltaget i.

Hvordan de pludselig er endt på et AMU-kursus en måned senere, aner de ifølge Undervisningsministeriets dokumenter ikke.

Ministeriets stikprøvekontrol har desuden vist, at mange deltagere på det køretekniske kursus ikke var klar over, at de deltog i et AMU-kursus.

Det samme gælder en kørelærer ansat på FDM Sjællandsringen. Han oplyser til ministeriet, at han ikke vidste, at der var tale om et AMU-kursus, eller at der var krav om to dages varighed, da han blev hyret til at afholde et køreteknisk kursus af en dags varighed for DUCAS.

Systematisk svindel

Avisen.dk har været i kontakt med flere tidligere ansatte ved DUCAS og transportuddannelsescenteret TUC, hvor en del af AMU-kurserne er foregået.

De fleste ønsker at være anonyme af frygt for, at ejerkredsen bag DUCAS og TUC via deres store netværk kan gøre livet surt for personer i andre dele af transportbranchen.

En tidligere konsulent ved TUC er dog ikke i tvivl om, at der er foregået systematisk svindel omkring DUCAS af langt større omfang, end Undervisningsministeriet indtil videre har været i stand til at bevise.

”Der gik ikke lang tid, før jeg fandt ud af, at der var noget rablende galt. Hele virksomheden er gennemsyret af fup. Så det ville ikke undre mig, hvis man også har misbrugt cpr-numre,” siger den tidligere konsulent, hvis identitet er kendt af Avisen.dk.

Cpr-misbrug efterforskes

Undervisningsministeriet har endnu ikke kunnet afgøre, om DUCAS systematisk har hentet ekstra AMU-tilskud til personer, som aldrig har tilmeldt sig eller deltaget i kurserne.

Direktør i Kvalitets-og Tilsynsstyrelsen Per Hansen bekræfter dog, at mistanken i øjeblikket bliver efterforsket nærmere.

Ingen kommentarer

”Foreløbig har vi kortlagt, at de i hvert fald ikke har afholdt kurser af den varighed, de burde, men det andet forhold bliver også undersøgt nærmere i det fortsatte tilsyn,” siger han.

Ejer og bestyrelsesformand Morten Krøyer Mathiesen har afvist at kommentere sagen i detaljer, fordi DUCAS arbejder på en indsigelse mod Undervisningsministeriets afgørelse.

AMU-skandalen

- AMU-kurser har til formål at opkvalificere kortuddannede og ufaglærte. Staten yder hvert år over to milliarder kroner i støtte til systemet.

- Siden foråret har Avisen.dk og en række andre medier afsløret en stribe eksempler på grovt svindel med AMU-tilskud og VEU-godtgørelser.

- Undervisningsministeriet har som konsekvens iværtsat en kulegravning af AMU-systemet.

- 34 erhvervsskoler og private kursusudbydere er blevet undersøgt for svindel. De fleste sager er nu afsluttet.

Nyheder

Vanvittigt:

Padlede ud

over vandfald