Misbrugs-børn kan ikke tåle sol eller knus
En del børn født af misbrugere kan ikke tåle kram eller farverigt tapet med børnemotiver. Deres hjerner er for skadet

Et lille barn græder. Gråden kommer fra en barnevogn på Skodsborg Observations- og behandlingshjem i Nordsjælland. Her bor børn fra nul til syv år.

Halvdelen af dem er børn af mødre, der har fyldt deres kroppe med gift, mens de var gravide. Enten i form af dråber fra en sprut- eller ølflaske, en kanyle eller piller.

Det grædende barn bliver taget op af barnevognen af en pædagog. Hendes tøj er dæmpet i farverne. Det samme er de vægge, der omgiver dem. Og de gardiner, der altid bliver trukket for, når solen skinner. Alt sammen fordi de fleste af børnene er så hjerneskadet, at de ikke tåler farvestrålende ting omkring sig. Selv ikke solskin. Deres hjerner kan simpelthen ikke kapere så stærke indtryk.

Skal se på ingenting

Pædagogen sørger for ikke at holde barnet for tæt på sig og heller ikke for længe. Hun ruller en dyne om barnet, så det ikke kan mærke hendes hud og varme lige så tydeligt. Det kan det nemlig heller ikke tåle på grund af hjerneskaden. Pædagogen taler sagte til babyen, mens hun ligger det på en madras med ansigtet mod den hvide væg. Der bliver stille. Barnet holder op med at græde. Her bliver det ikke overvældet af pædagogens øjne, berøring eller andre ting, som hjernen ikke kan rumme.

Skadet for livet

På observations- og behandlingshjemmet forsøger man at hjælpe børnene på vej til et bedre liv. I nogle tilfælde vil de med tiden kunne gå, løbe og tale. Nogle vil endda kunne få et skånejob som voksen og sætte varer op på hylderne i et supermarked. Det fortæller Inger Thormann, der er psykolog på hjemmet.

»Hvis moderen drikker gennem hele graviditeten, er der stor risiko for, at barnet får en livslang skade. Mange af dem vil som voksen have en intelligentkvotient på 67 (mod de normale 100, red.),« fortæller hun.

»De bliver såkaldte sinker, der vil have brug for specialundervisning i skolen. I voksenlivet vil mange af dem komme til at lave dumme ting som røveri og overgreb, hvis ikke de får støtte,« forklarer Inger Thormann.

Tvang er ikke løsningen

På trods af, at psykologen har set, hvad guldøl og narkotika kan gøre ved små børn, er hun modstander af forslaget om at ændre loven, så det bliver tilladt at tvangsindlægge gravide kvinder for at afvænne dem.

»Vi risikerer, at kvinderne i stedet holder sig væk fra familieambulatorierne, der ellers kan hjælpe dem,« siger hun.

faktaboks

Børn født af misbrugere

Hvert år fødes omkring 1500 børn af mødre, som er afhængige af alkohol, narkotika eller medicin.

Moderens misbrug kan give børnene misdannelser, hjerneskader og spastiske lammelser.

Mange af børnene bliver skadet for altid.

via Listen To News