Minister: Kræver at firmaer ansætter lærlinge
Undervisningsminister Troels Lund Poulsen vil nu gå nye veje for at få virksomheder til at ansætte lærlinge til store byggerier. Arkiv Foto: Colourbox
Ansæt lærlinge, eller glem alt om store offentlige opgaver, kræver Troels Lund Poulsen (V).

8.709 unge mangler en praktikplads, viser nye tal, og undervisningsminister Troels Lund Poulsen vil nu gå nye veje for at få virksomheder til at ansætte lærlinge.

Det betyder, at hvis tømmer- eller et andet håndværks-firma vil arbejde for det offentlige med for eksempel Femern Bælt-forbindelsen, så skal de ansætte praktikanter under uddannelse, skriver Politiken.

Dermed imødekommer regeringen for første gang oppositionen og fagbevægelsen, der længe har krævet de såkaldte uddannelsesklausuler ved offentlige opgaver.

"Jeg vælger en ny vej, fordi den økonomiske krise har betydet, at der ikke er praktikpladser nok i især bygge- og anlægssektoren. Derfor vil vi fremover ved store offentlige projekter undersøge, om vi kan bruge uddannelsesklausuler," siger Troels Lund Poulsen til avisen.

Hos Dansk Arbejdsgiverforening frygter de dog, at virksomhederne vil ansatte folk under uddannelse udelukkende for at kunne arbejde for det offentlig.

"Det er et fejlskud af de helt store. Det vil gøre, at lærlingene ikke vil blive ansat, fordi der er brug for dem, men fordi man skal leve op til klausulerne. Man bliver sådan en 'klausullærling'," siger chefkonsulent hos Dansk Arbejdsgiverforening Simon Neergaard-Holm.

Kilde: Politiken