Mimi Jakobsen: Sult værre end nogensinde

Situationen i verdens største flygtningelejr, Dadaab i Østafrika, bliver stadig mere desperat. Børnene er underenærede i ekstrem grad.
Flygtninge i Østafrika sulter og tørster. Op imod 10 millioner mennesker menes at være ramt af tørkekatastrofen.
Flygtninge i Østafrika sulter og tørster. Op imod 10 millioner mennesker menes at være ramt af tørkekatastrofen. Foto: Sayyid Azim / POLFOTO

Hungerskatastrofen i Østafrika vokser dag for dag, og flere og flere af de ramte er børn.

Det fortæller Red Barnets generalsekretær, Mimi Jakobsen, der netop nu befinder sig i verdens største flygtningelejr Dadaab i Kenya, nær grænsen til Somalia.

"For et år siden kom 30 til 40 børn om måneder, i dag kommer der 800 børn om dagen. Det viser noget om omfanget af denne katastrofe," siger Mimi Jakobsen.

Lejren er bygget til 90.000 mennesker - nu huser den knap 400.000, halvdelen er børn, der er flygtet fra Somalia på grund af tørken.

"Jeg tror, alle kan forestille sig hvilket pres, der er på alle ressourcer. Dem, der kommer til lejren har gået flere hundrede kilometer gennem ørken. De er totalt udmattede, sultne og dehydrerede," siger Mimi Jakobsen.

"Børnene er underernærede i et omfang, vi ikke har set før. De er skind og ben, og mange dør undervejs," siger Mimi Jakobsen.

Hun appellerer til alle danskere om at hjælpe de sultne i Somalia, Etiopien og Kenya.

"Måske tænker nogle: Åh nej, du sulter de igen i Afrika. Men dette er den værste tørkekatastrofe i 60 år. I gamle dage var der en tørkeperiode hvert 10 år. Nu har vi haft tre til fire tørkeperioder de sidste fem år," siger hun.

Det betyder, at folks dyr dør.

"Folk har intet at leve af. Så send nogle penge, og det kan ikke gå hurtigt nok. Det kan ikke vente til efter sommerferien," siger Mimi Jakobsen.

Det koster fire kroner om dagen at holde et underernæret barn i live med drop indeholdende vand, sukker og salt.

"Efter én til tre uger kan barnet overleve og klare sig med almindelige kosttilskud," siger generalsekretæren.

Hvis du vil hjælpe kan du sende en sms til 1277. Skriv katastrofe i tekstfeltet og donér 150 kr.

Læs mere på redbarnet.dk

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.