Milliardaftale kan udløse 1.000 job
Et lille udviklingsselskab i Køge har indgået en lukrativ aftale med Shell. Foto: Tariq Mikkel Khan/POLFOTO / POLFOTO
Et selskab i Køge har indgået en milliardaftale med energigiganten Shell. Aftalen kan resultere i 1.000 nye danske job over ti år.

Køge-virksomheden TK Energi har indgået en aftale med energigiganten Shell - en aftale, der på sigt kan skabe 1.000 job.

Den såkaldte licensaftale blev indgået i fredags og betyder, at Shell har ret til banebrydende teknologi, skriver Ingeniøren.

TK Energi udvikler løsninger, der forbedrer udnyttelse af biomasse, affald og kul i energisektoren.

Kontrakten med Shell omfatter ifølge Ingeniøren dels en betaling fra Shell, for at TK ikke indgår eksklusivaftaler med andre selskaber om den banebrydende teknologi, der sender kulstøv ind i en forgasser. Og dels en aftale om leverance af nye såkaldte indfødere til Shells fremtidige byggerier af kul-forgasningsanlæg.

Direktør og stifter af TK Energi, Thomas Koch, forventer, at kontrakten vil gøre TK Energi til en milliardforretning inden for fem til ti år. I dag beskæftiger virksomheden blot 15 medarbejdere. Det tal vil stige til 1.000.

"De milliardbeløb er jo så svimlende, at man lige må knibe sig selv i armen. Men for Shell er der ingen tvivl om, at teknologien er pengene værd," siger han.

Næste skridt er at etablere en produktion af indfødere i Køge.

"Produktion af indfødere er intelligent præcisions-maskinarbejde, som vi er gode til her i Danmark - og ifølge mine markedskalkuler for produktet vil det kunne give arbejde til mellem 10.000 og 50.000 personer på verdensplan," siger Thomas Koch til Ingeniøren.