Milliardaftale kan udløse 1.000 job

Et selskab i Køge har indgået en milliardaftale med energigiganten Shell. Aftalen kan resultere i 1.000 nye danske job over ti år.
Et lille udviklingsselskab i Køge har indgået en lukrativ aftale med Shell.
Et lille udviklingsselskab i Køge har indgået en lukrativ aftale med Shell. Foto: Tariq Mikkel Khan/POLFOTO / POLFOTO

Køge-virksomheden TK Energi har indgået en aftale med energigiganten Shell - en aftale, der på sigt kan skabe 1.000 job.

Den såkaldte licensaftale blev indgået i fredags og betyder, at Shell har ret til banebrydende teknologi, skriver Ingeniøren.

TK Energi udvikler løsninger, der forbedrer udnyttelse af biomasse, affald og kul i energisektoren.

Kontrakten med Shell omfatter ifølge Ingeniøren dels en betaling fra Shell, for at TK ikke indgår eksklusivaftaler med andre selskaber om den banebrydende teknologi, der sender kulstøv ind i en forgasser. Og dels en aftale om leverance af nye såkaldte indfødere til Shells fremtidige byggerier af kul-forgasningsanlæg.

Direktør og stifter af TK Energi, Thomas Koch, forventer, at kontrakten vil gøre TK Energi til en milliardforretning inden for fem til ti år. I dag beskæftiger virksomheden blot 15 medarbejdere. Det tal vil stige til 1.000.

"De milliardbeløb er jo så svimlende, at man lige må knibe sig selv i armen. Men for Shell er der ingen tvivl om, at teknologien er pengene værd," siger han.

Næste skridt er at etablere en produktion af indfødere i Køge.

"Produktion af indfødere er intelligent præcisions-maskinarbejde, som vi er gode til her i Danmark - og ifølge mine markedskalkuler for produktet vil det kunne give arbejde til mellem 10.000 og 50.000 personer på verdensplan," siger Thomas Koch til Ingeniøren.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.