Mie knoklede i Bilka og søgte job: Først da hun sagde op, skete der noget

Arbejdsliv
Det var grænseoverskridende for Mie Fischmann at sige sit job op for at gå på dagpenge - men i dag er hun glad for, at hun tog springet. (Foto: Foto: Privatfoto)

Det er et fuldtidsjob at være jobsøgende, fandt Mie ud af. Hun forsøgte først at finde et akademisk job, mens hun arbejdede som ekspedient ved siden af, men måtte indse, at det ikke gik.

Det her interview blev bragt første gang den 6. oktober 2018. Det var blandt de fem mest læste interview på Avisen.dk i 2018.

Nogle gange må man lukke en dør, før man kan åbne en ny.

Det fandt 29-årige Mie Fischmann ud af, da hun som nyuddannet kandidat i kommunikation forsøgte at lande et relevant job, samtidig med at hun passede et fuldtidsjob som kasseekspedient i Bilka.

- Men det kom der ikke meget ud af. Jeg blev ikke kaldt til nogen samtaler i det år, selvom jeg sendte en eller to ansøgninger om ugen, fortæller hun til Avisen.dk.

En ny undersøgelse fra Dansk Erhverv viser, at arbejdsgivere ser positivt på højtuddannede ansøgere, som har haft ufaglært arbejde i stedet for at gå ledige. Det er derfor en god idé at arbejde som kasseekspedient eller tjener, samtidig med at man søger videre efter et job inden for det felt, hvor man er uddannet, mener Dansk Erhverv.

Arbejdet siden hun var 14

Det var netop de overvejelser, Mie Fischmann gik med, da hun i 2015 udtalte sig i en artikel i Berlingske. På det tidspunkt havde hun netop sagt sin stilling i Bilka i Aalborg op for i stedet at flytte til København og få dagpenge, mens hun satte alt ind på at lande et job, der matchede hendes uddannelse.

Den beslutning har hun ikke fortrudt, selvom det var grænseoverskridende pludselig at springe ud i ledighed.

- Jeg havde haft job, siden jeg var 14. Jeg havde aldrig været arbejdsløs. Samtidig hørte jeg fra andre, at systemet var besværligt og at der var meget stigmatisering af ledige, fortæller Mie Fischmann.

Bombet efter en uge med 40-50 timer

Gennem uddannelsen havde Mie Fischmann haft jobbet i Bilka som studiejob, og været glad for det. Da hun blev færdig med sin uddannelse virkede det derfor logisk at blive hængende i Bilka og tage imod tilbuddet om fuld tid, i stedet for at søge dagpenge.

Men hun måtte efter et år sande, at hun ikke kom tættere på drømmejobbet, når hun samtidig arbejdede 40-50 timer om ugen ved kassen i Bilka.

Dels var det et problem for hende at bo i Aalborg, når hun søgte job i København, og dels havde hun bare ikke overskud til at skrive de gode, fokuserede ansøgninger.

- Som mange andre havde jeg først tænkt, "hvor lang tid kan det lige tage at skrive ansøgninger?". Men når man har været på arbejde hele ugen og været i kontakt med rigtig mange mennesker, så er man bare bombet. Jeg havde slet ikke det fokus, der skulle til. Der er jo en grund til, at man siger, at det er et fuldtidsjob at søge arbejde, siger Mie Fischmann.

På dagpenge i tre en halv måned

Hun sagde op i 2015, henvendte sig til a-kassen og flyttede til København. Og det gjorde faktisk en forskel, at hun pludselig kunne fokusere kun på jobsøgningen, oplevede hun.

Der var tid til at sætte sig grundigt ind i de virksomheder, hun søgte job hos og til netværk og kaffemøder med potentielle arbejdsgivere. Samtidig fik hun også sparring fra a-kassen.

Efter kun tre en halv måned på dagpenge startede Mie Fischmann i et kommunikationsjob.

I dag har hun et andet fast job som tekstforfatter ved Jobindex.dk.

Hun fortryder ikke, at hun har haft sit job i Bilka, men heller ikke, at hun sagde det op. Ingen af delene, har hun indtryk af, har skræmt arbejdsgiverne væk.

Man kan ikke bare "tage" et job

Hvis Mie Fischmann den dag i dag blev ledig igen, ville hun i første omgang kun søge relevante job inden for sit fag - men hvis der gik for lang tid, ville hun også søge ufaglærte stillinger.

- Men jeg bliver lidt sur over, at vi akademikere får at vide, at vi "bare skal tage et job i Netto". Man kan altså ikke bare "tage" et job. Jeg kunne blive i Bilka, fordi jeg havde det som studiejob i forvejen, men ellers er det jo ikke nyuddannede akademikere, de helst vil ansætte til at sidde ved kassen. Det ved jeg, fordi jeg også selv har siddet og screenet ansøgere, siger hun.

Nyheder

Vanvittigt:

Padlede ud

over vandfald