Mette F: Åben udlændingepolitik ødelægger de nordiske velfærdssamfund

Med klar adresse til Sverige advarer Mette Frederiksen om, at en åben udlændingepolitik vil ødelægge velfærden og få det illegale arbejdsmarked til at vokse.
- Hvis vi ikke evner at integrere, bliver presset på de af vores befolkningsgrupper, som i forvejen er presset, for stort, sagde Mette Frederiksen blandt andet.
- Hvis vi ikke evner at integrere, bliver presset på de af vores befolkningsgrupper, som i forvejen er presset, for stort, sagde Mette Frederiksen blandt andet. Foto: Scanpix arkiv

Flygtningepresset får det socialdemokratiske sammenhold i Norden til at slå sprækker. Med klar adresse til Sverige advarer Mette Frederiksen om, at en åben udlændingepolitik vil ødelægge velfærden og få det illegale arbejdsmarked til at vokse.

Det skriver Ugebrevet A4.

Mette Frederiksens udmelding kom på en konference i Stockholm, hvor nordiske socialdemokratier og fagforbund mødtes for at debattere udfordringerne for velfærdsstat og arbejdsmarked.

- Min påstand er, at et universelt finansieret nordisk velfærdssamfund med fri og lige adgang til sundhed, uddannelse og sociale ydelser ikke er foreneligt med en åben udlændingepolitik. Det er ikke foreneligt med en åben udlændingepolitik. Dertil er integrationsopgaven for stor og for massiv, lød det på konferencen fra Mette Frederiksen.

De nordiske socialdemokrater er ifølge Mette Frederiksen nødt til at finde en balance mellem deres evne, forpligtelse og ansvar til at hjælpe mennesker på flugt og samtidig sørge for, at der ikke kommer flere flygtninge til Norge, Sverige, Finland og Danmark, end landene evner at integrere.

- Hvis vi ikke evner at integrere, bliver presset på de af vores befolkningsgrupper, som i forvejen er presset, for stort. Og der vil jeg gerne være direkte: I hverdagen, hvor integrationsopgaven skal løftes, er det ikke de bedre stillede del af befolkningerne, der har opgaven. Det er den nederste del af vores befolkninger. Og det kan vi ikke være bekendt. Presset på lønningerne, presset på arbejdsmarkedet, presset i de enkelte boligforeninger, presset på skolerne ... Det er dem, der i forvejen er udsatte selv, der presses, fastslog hun.

Lederen af det norske socialdemokrati, Jonas Gahr Støhre, delte på konferencen torsdag og fredag i Stockholm Mette Frederiksens fokus på at begrænse indvandringen, mens svenske Stefan Löfven talte om opgaven med at integrere knap en kvart million flygtninge i Sverige.

- Lige nu står vi i en ret så afgørende politisk tid. Hvad vi tier om, og hvordan vi taler, vil få betydning mange årtier fremover. Og det, som vi må tale til, er menneskets bedste side. Vi behøver at tale til fornuften, så den vinder over fordomme, og vi behøver at vække humanismen, så den trænger igennem og giver sammenhold og styrke frem for splittelsens svaghed, sagde Stefan Löfven, ifølge Ugebrevet A4. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.