Sekretær på advokatkontor fyret efter 30 års tro tjeneste
Advokatsekretær bliver urimelig afskediget efter 30 års arbejde. Nu får hun 200.000 kroner efter forlig. (Foto: Foto: Iris/Scanpix)
Efter 30 års arbejde fik en advokatsekretær en fyreseddel. Nu får advokatsekretæren 200.000 kroner i erstatning for urimelig afskedigelse.

En advokatsekretær fra Sønderjylland får nu en erstatning på 200.000 kroner efter en urimelig fyring.

Den 58-årige advokatsekretær arbejdede gennem 30 år hos advokatfirmaet Judica i Sønderjylland. Her sad personen som sekretær for en af firmaets advokater og var samtidig arbejdsmiljørepræsentant for de ansatte.

Men for tre år siden modtog advokatsekretæren en fyreseddel med den begrundelse, at virksomheden skulle skære ned på udgifterne. Det fik advokatsekretæren til at henvende sig til HK, som tog sagen op.

- Når man har været arbejdsmiljørepræsentant og arbejdet samme sted i 30 år, så har man en særlig form for beskyttelse. Firmaet skulle derfor have gjort det nødvendige for at finde en anden plads til advokatsekretæren, men det har de ikke gjort, fortæller faglig sekretær i HK/Privat Claus Olsen til Avisen.dk

Det tog heller ikke firmaet lang tid, før de kom med et forligstilbud på 160.000 kroner.

- Det fortæller mig, at de godt vidste, advokatsekretæren var særlig beskyttet. Ellers ville de ikke smide 160.000 på bordet som et førstegangsbud. Ellers havde de holdt på deres ret. De har ikke været interesseret i, at den skulle ende hos en faglig voldgift, siger han.

Forliget har været tre år undervejs. Men 22 timer før den skulle for en faglig voldgift, blev der forhandlet en aftale igennem, og Judica-advokaterne skulle nu betale en godtgørelse på 200.000. Det takkede advokatsekretæren ja til.

Advokatfirmaet erkender, at de håndterede sagen forkert, da de ikke gik til HK først. Men fyret var advokatsekretæren blevet lige meget hvad.

- Vi begik en formel fejl ved ikke at drøfte det med HK, inden vi fyrede personen. Men det ændrer ikke på, at denne var blevet fyret, da der forelå tvingende omstændigheder, siger advokat Jesper Baungaard til Avisen.dk.

Beskyttet mod urimelig afskedigelse

Advokatfirmaet havde lukket flere kontorer og stoppet samarbejdet med den advokat, den fyrede var primær sekretær for. Men på trods af dårlige tider og et fald i klienter havde firmaet ikke ret til at fyre advokatsekretæren. 

En virksomhed, der opsiger en medarbejder med mindst 25 års anciennitet, skal nemlig kunne bevise, at der er gode grunde til at fyre netop denne medarbejder. Det slår hovedaftalen mellem LO og DA fast. 

- Et advokatfirma bør kende den arbejdsretslige praksis og lovene. Men det er der ikke alle, der gør. En person med 30 års anciennitet er beskyttet mod urimelig afskedigelse. Hvis de skal skære i personalet, så må de pege på nogen af dem med kortere anciennitet, fortæller Claus Olsen.

via Listen To News