Metal-formand til fagbevægelsen: Kom nu ud af starthullerne i EU-debatten

Fagbevægelsens stemme må gerne høres endnu mere i EU-debatten, mener Claus Jensen. (Foto: Foto: Mads Claus Ramussen/Ritzau Scanpix.)

Dansk fagbevægelse kunne godt være langt mere fremtrædende i Europa-debatten, mener formand for Dansk Metal Claus Jensen. I stedet for at putte med gevinsterne ved EU-medlemskab, må andre forbundsformænd trække i arbejdstøjet.

Smeden fra Fyn er fuldblodseuropæer. 

Og i en tid med Brexit, Trump, toldmure og protektionisme banker hjertet endnu mere for EU-samarbejdet, erklærer forbundsformand for Dansk Metal Claus Jensen.

- Dansk medlemskab af EU er et helt afgørende grundvilkår for danske virksomheders konkurrenceevne og for danske lønmodtageres muligheder for at få gode job. Og vi synes, at det er ekstremt vigtigt, at der hele tiden er debat om EU og dansk medlemskabs betydning for os, siger han til Avisen.dk.

Her savner Dansk Metals formand, at andre forbundsformænd kommer ud af starthullerne og taler betydningen af det danske EU-medlemskab op.

- Jeg mener bestemt, at dansk fagbevægelse kunne være mere fremtrædende i Europa-debatten, end den er i dag. Uanset om du er privat eller offentligt ansat lønmodtager eller fagforening, er vi alle afhængige af, at vi kan tjene penge i udlandet, fastslår Claus Jensen.

Et langt sejt træk   

Metals formand er netop blevet udnævnt som ’Årets Europæer’ af Europa-bevægelsen i Danmark. En titel, han er stolt af, fordi han har fået den for vedvarende at forsøge at nuancere og kvalificere EU-debatten herhjemme.

Titlen vil han gerne bruge til at få andre topfolk i dansk fagbevægelse til at bidrage til en større forståelse og begejstring for det EU-samarbejde, som mange lønmodtagere er skeptiske overfor.

Vi skal ikke forsømme en eneste mulighed for at fortælle, hvor vigtig Europa er for danske lønmodtagere.
Claus Jensen, formand for Dansk Metal.

- Jeg tror, at det bliver et langt sejt træk at få flere danskere til at se de kolossale gevinster, som vi har af EU-medlemskabet. Men faglige ledere skal huske EU i deres hovedbestyrelsesberetninger hver gang. Vi skal ikke forsømme en eneste mulighed for at fortælle, hvor vigtig Europa er for danske lønmodtagere, vækst og beskæftigelse, siger han.

En ny rapport fra Erhvervsstyrelsen viser, at 578.000 danske job er knyttet til eksporten til det indre marked.

- I Dansk Metal er det ikke bare et tal i en fancy konsulentrapport. Det er mennesker af kød og blod. Mennesker, der har et arbejde og indtjening på grund af det indre marked, siger han.

På den store klinge      

Claus Jensen pointerer, at der selvfølgelig også skal være plads til at diskutere de negative ting, hvis de er der.

- Men man skal huske, at der er bittesmå hjørner, som man kan være utilfreds med, men på den store klinge er vi fuldstændigt afhængige af EU og rige på grund af EU. Det er synd, hvis man gerne vil opfattes som seriøs, at man så lader noget småpisseri stå i vejen for, at vi har råd til at have et dejligt velfærdssamfund, siger han. 

På alle niveauer i dansk fagbevægelse er der ifølge Claus Jensen for mange, der putter med deres egen holdning. Og det har han ikke respekt for.

- Man kan jo ikke bare sige, at det europæiske samarbejde er noget, som Claus Jensen må tage sig af, fordi det er hans medlemmer, der arbejder på produktionsarbejdspladser og eksporterer til EU. Alle i fagbevægelsen er nødt til at foretage koblingen mellem de milliardindtægter vi har via EU’s indre marked og så, at vi har råd til et velfærdssamfund, pointerer han.

Tillidsrepræsentanter undervises i EU  

Claus Jensen vil ikke pege fingre ad bestemte fagforbund og få en primitiv kamp om, hvem der ikke deltager i EU-debatten. Men han vil gerne opfordre alle fagforbund til at kaste sig ud i en Europa-debat med deres medlemmer.

- Europa-politik er en fast bestanddel af vores kurser til tillidsrepræsentanter. Og vi tager debatten om EU med vores medlemmer ude på arbejdspladserne. Jeg tror, at mine medlemmer ved meget og er pro-europæere, men andre grupper af lønmodtagere er mere EU-skeptiske, og her kunne en debat bygget på evidens være nyttig, siger han.

Putter ikke med EU-begejstringen 

Onsdag 9. maj var det Europa-dag, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på en konference roste netop Dansk Metal for at spille en fremtrædende rolle i EU-debatten.

- Claus Jensen har udtalt, at »Dansk Metal er EU-tilhænger, og det er ikke noget, som vi går og putter med«. Jeg er glad for at leve på netop den her plet på jorden, hvor fagbevægelse og dansk erhvervsliv som noget helt naturligt går sammen om en konference om Danmark i fremtidens Europa,« lød det fra Lars Løkke Rasmussen.

Samtidig præsenterede Lars Løkke Rasmussen en stribe af tiltag, der skal sætte gang i en større folkelig debat herhjemme om Danmarks tilknytning til Europa.

Det plejer ikke at være et standpunkt i fagbevægelsen, at vi ikke vil have indflydelse på noget som helst og bare følge med strømmen som døde fisk.
Claus Jensen, formand for Dansk Metal.

- Jeg håber absolut, at fagbevægelsen bliver tænkt ind i regeringens nye tiltag om en bred europapolitisk debat, siger Claus Jensen. 

EU-forbehold ikke Metals livret 

Han ser gerne en debat internt i fagbevægelsen om, hvorvidt man putter sig for meget i EU-debatten. Og Claus Jensen erklærer sig enig med statsministeren i, at vi herhjemme skal tage en mere grundlæggende debat om, hvad undtagelserne betyder for os, og hvor vi mister indflydelse.

- Det plejer ikke at være et standpunkt i fagbevægelsen, at vi ikke vil have indflydelse på noget som helst og bare følge med strømmen som døde fisk. Sådan er der nok ikke mange fagforeningsformænd, der har det – og jeg har det i hvert fald ikke, noterer han og lægger ikke skjul på, at de danske EU-forbehold aldrig har været smedenes og metalarbejdernes livret. 

Ud over at diskutere konsekvenserne af de danske EU-forbehold vil Claus Jensen gerne sætte gang i en større debat med danske lønmodtagere, hvor det ikke skal være forbud mod kanelsnegle eller arbejdskraftens frie bevægelighed, der blokerer for en visionær debat.

-Det bliver så ofte nogle små flyvske og negative ting, der optager danskerne. Men vil vi sætte en halv million job i industrien og indtjening af trecifrede milliardbeløb til dansk velfærd på spil for ikke at få nogle lige agurker eller alt mulig andet pis. Proportionerne hænger ikke altid sammen, beklager han.

Fremmer europæiske værdier 

Claus Jensen betoner også, at Danmarks medlemskab af EU handler om andet end vækst, arbejdspladser og gode eksportindtægter.

- Mens amerikanerne indfører højere toldmure og afgifter og spreder protektionistiske tanker, er det godt, at vi går en anden vej. EU er verdens største marked, og vores beslutning om at forhandle frihandelsaftaler i samarbejde giver os et enestående stærkt udgangspunkt for at fremme europæiske værdier, siger han.

- Vi kan bruge frihandelsaftalerne til at styrke lønmodtagerrettigheder via ILO-konventioner. De sikrer blandt andet retten til at organisere sig og indgå kollektive aftaler og forbyde slave- eller børnearbejde. Og vi kan bruge EU til at styrke klimapolitikken og forbrugerbeskyttelsen verden over. Her er der virkelig behov for, at Europa presser den globale dagsorden i den rigtige retning, siger han.

Skillevej

Med Brexit og Trump står Europa ved en skillevej, hvor det europæiske samarbejde er udfordret både indefra og udefra, noterer Claus Jensen. Og det bekymrer en fynbo, der anser sig selv for lige så meget europæer som dansker. 

- Derfor er der også behov for, at vi får taget debatterne om, hvordan vi ønsker at vores verden skal udvikle sig for vores børn og børnebørn. Vi har et Europa der er under hastig udvikling – et Europa hvor det er afgørende, at Danmark er så tæt på samarbejdet som overhovedet muligt. Selvfølgelig skal fagbevægelsens stemme høres i den debat, siger Metals formand.

Kendte

Nicki Bille: - Jeg vil være træner

Krimi

Uskyldig kvinde kørte ind i politiets sømmåtter

Kendte

En af de største: Ennio Morricone er død - 91 år

Krimi

Forsvundet i snart to måneder - der stadig intet nyt

Kendte

Dansk stjerne-kok mister sin elitesmiley

Nyheder

Irriteres du også af falske profiler på Instagram? Sådan slipper du for dem

Nyheder

Efterårsvejret fortsætter: Sommeruge med torden og hagl

Kendte

Som Queen: Elton John hyldes med særlig mønt

Nyheder

Derfor skal du vente med at udskifte dit olie- eller gasfyr

Corona

Virusudbrud lukker australsk grænse for første gang i 100 år

Nyheder

Insektdyrlæger skal redde melorme og fårekyllinger

Nyheder

Styrter i døden

fra rutsjebane

Kendte

Kærligheden brast:

Robert Hansen

single igen

Nyheder

Stor skade

på atomanlæg

Nyheder

Hård kritik:

Nedlukning på kant

med Grundloven

Sundhed

Livfarlig amøbe fundet:

Over 97 procent dør

Sport

Dansker scorer

hattrick - igen!

Nyheder

Her er studierne

med flest ansøgere

Kendte

Bliver vurderet på alt

fra vægt til størrelsen

på numse og bryster

Nyheder

Færger var

tæt på kollision

Helt vildt

Jeg døber dig i

faderens, sønnens

og vandpistolens navn

Krimi

Ild i frituregryde

afspærrede

trafikeret gade 

Helt vildt

Spiste Danmarks

største is - og fik

det dårligt 

Nyheder

Stiller op i år:

Vil være amerikansk

præsident 

Nyheder

Trump vil lave park

med amerikanske

heltestatuer

Kongelige

Epsteins veninde

vil ikke afsløre

skandaleprinsen

Nyheder

Thulesen Dahl åbner

debat om sin arvtager

Nyheder

Tiger fra dansk zoo

dræber dyrepasser

Nyheder

Flere er blevet

dårlige efter

besøg på rasteplads

Dyreliv

Masser af døde

marsvin skyllet op

på dansk strand

Corona

Danske minkavlere

ånder lettet op

Krimi

Voldsomme billeder:

Bil mejer demonstranter

ned på motorvej

Corona

Hvorfor har Japan

så få tilfælde af

CORONA?

Krimi

Blodbad da tog

kolliderede med kreaturvogn

Helt vildt

De vandt 870 mio.

Har ikke brugt en krone endnu

Krimi

Helikopter måtte redde

tysk turist på Rømø

Corona

Louvre har tabt

300 millioner kroner

Helt vildt

Oprettede firmaet i marts

Nu er de mangemillionærer

Kendte

Troels Lyby om tv-værtsjobbet:

Det rene luksus

Rejser

Tag på ferie

i det ukendte

Danmark

Sex og samliv

Ny app hjælper

mænd med at holde

længere

Corona

Trumps svigerdatter

testet positiv for corona

Nyheder

Indfødte er vrede

over Trumps fejring

af uafhængighedsdagen

Helt vildt

Sådan ser indre

København ud

om tre år

Krimi

To babyer

kvæstet i trafikulykke

Dyreliv

Verdens ældste

kat er død

Nyheder

Thulesen-Dahl til Vermund:

Der er plads til os begge

Kongelige

FBI strammer grebet om

skandaleprinsen:

Veninde ANHOLDT

Dyreliv

Ørn fanger

kæmpefisk

Krimi

Politiet lukker

festcampingplads

Nyheder

LEGO

for voksne

Kongelige

Mary: Det har

tvillingerne arvet

fra Frederik

Dyreliv

Sensation:
Danmark har fået 
en ny dyreart

Krimi

Forsvarer: Britta

udnyttede søn

til at gemme penge

Krimi

24-årig kvinde død

efter rengøringsulykke

Helt vildt

Pernille fandt

30 katte

i sit haveskur

Krimi

Den Lille Havfrue

udsat for hærværk

Nyheder

Danskerne går

amok i trafikken

Sundhed

Råd til overvægtige:

Smid badevægten væk 

Nyheder

Afviser tidlig pension:

Vanvittig dårlig idé 

Nyheder

Gratis færger

skaber kaos

Nyheder

Weekendvejret:

Husk paraplyen 

Nyheder

Butiksdøden massiv

i København

Film og TV

Stopper som

dommer i X Factor

Helt vildt

Efter 16 års kamp:

Laver morgenmad

der smager af løg 

Helt vildt

Verdens rigeste

person er nu rigere

end nogensinde

Krimi

Kvinde i livsfare

efter eksplosionsbrand

på badeværelse

Kongelige

Afsløring:

Meghan var ikke beskyttet

af kongehuset

Krimi

Tre helt unge drenge

mistænkt for 12

gaderøverier  

Krimi

Sexforbryderen Jeffrey

Epsteins ekskæreste

er anholdt

Nyheder

NemID ramt af

nedbrud og fejl

Dyreliv

Dyrlæge advarer:

Giv ikke din hund

rester fra grillen

Krimi

Her anholdes bådtyv

Bøger

Ekskonen til

DaVinci-mysteriet-stjerne:

Du var utro

Biler

Test:

T-Roc Convertible

Moderne Beach Buggy

Sundhed

Nye tider:

Knap hver anden

bruger cykelhjelm

Kendte

F1-boss far igen

som 89-årig

Krimi

En kvinde er død

i frontalsammenstød

på landevej

Nyheder

Ny trend hitter blandt unge

GENBRUG

Krimi

Anklager til Brittas børn:

Man kan ikke bare lukke øjnene