Metal-formand til fagbevægelsen: Kom nu ud af starthullerne i EU-debatten
Fagbevægelsens stemme må gerne høres endnu mere i EU-debatten, mener Claus Jensen. Foto: Mads Claus Ramussen/Ritzau Scanpix.
Dansk fagbevægelse kunne godt være langt mere fremtrædende i Europa-debatten, mener formand for Dansk Metal Claus Jensen. I stedet for at putte med gevinsterne ved EU-medlemskab, må andre forbundsformænd trække i arbejdstøjet.

Smeden fra Fyn er fuldblodseuropæer. 

Og i en tid med Brexit, Trump, toldmure og protektionisme banker hjertet endnu mere for EU-samarbejdet, erklærer forbundsformand for Dansk Metal Claus Jensen.

- Dansk medlemskab af EU er et helt afgørende grundvilkår for danske virksomheders konkurrenceevne og for danske lønmodtageres muligheder for at få gode job. Og vi synes, at det er ekstremt vigtigt, at der hele tiden er debat om EU og dansk medlemskabs betydning for os, siger han til Avisen.dk.

Her savner Dansk Metals formand, at andre forbundsformænd kommer ud af starthullerne og taler betydningen af det danske EU-medlemskab op.

- Jeg mener bestemt, at dansk fagbevægelse kunne være mere fremtrædende i Europa-debatten, end den er i dag. Uanset om du er privat eller offentligt ansat lønmodtager eller fagforening, er vi alle afhængige af, at vi kan tjene penge i udlandet, fastslår Claus Jensen.

Et langt sejt træk   

Metals formand er netop blevet udnævnt som ’Årets Europæer’ af Europa-bevægelsen i Danmark. En titel, han er stolt af, fordi han har fået den for vedvarende at forsøge at nuancere og kvalificere EU-debatten herhjemme.

Titlen vil han gerne bruge til at få andre topfolk i dansk fagbevægelse til at bidrage til en større forståelse og begejstring for det EU-samarbejde, som mange lønmodtagere er skeptiske overfor.

Vi skal ikke forsømme en eneste mulighed for at fortælle, hvor vigtig Europa er for danske lønmodtagere.
Claus Jensen, formand for Dansk Metal.

- Jeg tror, at det bliver et langt sejt træk at få flere danskere til at se de kolossale gevinster, som vi har af EU-medlemskabet. Men faglige ledere skal huske EU i deres hovedbestyrelsesberetninger hver gang. Vi skal ikke forsømme en eneste mulighed for at fortælle, hvor vigtig Europa er for danske lønmodtagere, vækst og beskæftigelse, siger han.

En ny rapport fra Erhvervsstyrelsen viser, at 578.000 danske job er knyttet til eksporten til det indre marked.

- I Dansk Metal er det ikke bare et tal i en fancy konsulentrapport. Det er mennesker af kød og blod. Mennesker, der har et arbejde og indtjening på grund af det indre marked, siger han.

På den store klinge      

Claus Jensen pointerer, at der selvfølgelig også skal være plads til at diskutere de negative ting, hvis de er der.

- Men man skal huske, at der er bittesmå hjørner, som man kan være utilfreds med, men på den store klinge er vi fuldstændigt afhængige af EU og rige på grund af EU. Det er synd, hvis man gerne vil opfattes som seriøs, at man så lader noget småpisseri stå i vejen for, at vi har råd til at have et dejligt velfærdssamfund, siger han. 

På alle niveauer i dansk fagbevægelse er der ifølge Claus Jensen for mange, der putter med deres egen holdning. Og det har han ikke respekt for.

- Man kan jo ikke bare sige, at det europæiske samarbejde er noget, som Claus Jensen må tage sig af, fordi det er hans medlemmer, der arbejder på produktionsarbejdspladser og eksporterer til EU. Alle i fagbevægelsen er nødt til at foretage koblingen mellem de milliardindtægter vi har via EU’s indre marked og så, at vi har råd til et velfærdssamfund, pointerer han.

Tillidsrepræsentanter undervises i EU  

Claus Jensen vil ikke pege fingre ad bestemte fagforbund og få en primitiv kamp om, hvem der ikke deltager i EU-debatten. Men han vil gerne opfordre alle fagforbund til at kaste sig ud i en Europa-debat med deres medlemmer.

- Europa-politik er en fast bestanddel af vores kurser til tillidsrepræsentanter. Og vi tager debatten om EU med vores medlemmer ude på arbejdspladserne. Jeg tror, at mine medlemmer ved meget og er pro-europæere, men andre grupper af lønmodtagere er mere EU-skeptiske, og her kunne en debat bygget på evidens være nyttig, siger han.

Putter ikke med EU-begejstringen 

Onsdag 9. maj var det Europa-dag, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på en konference roste netop Dansk Metal for at spille en fremtrædende rolle i EU-debatten.

- Claus Jensen har udtalt, at »Dansk Metal er EU-tilhænger, og det er ikke noget, som vi går og putter med«. Jeg er glad for at leve på netop den her plet på jorden, hvor fagbevægelse og dansk erhvervsliv som noget helt naturligt går sammen om en konference om Danmark i fremtidens Europa,« lød det fra Lars Løkke Rasmussen.

Samtidig præsenterede Lars Løkke Rasmussen en stribe af tiltag, der skal sætte gang i en større folkelig debat herhjemme om Danmarks tilknytning til Europa.

Det plejer ikke at være et standpunkt i fagbevægelsen, at vi ikke vil have indflydelse på noget som helst og bare følge med strømmen som døde fisk.
Claus Jensen, formand for Dansk Metal.

- Jeg håber absolut, at fagbevægelsen bliver tænkt ind i regeringens nye tiltag om en bred europapolitisk debat, siger Claus Jensen. 

EU-forbehold ikke Metals livret 

Han ser gerne en debat internt i fagbevægelsen om, hvorvidt man putter sig for meget i EU-debatten. Og Claus Jensen erklærer sig enig med statsministeren i, at vi herhjemme skal tage en mere grundlæggende debat om, hvad undtagelserne betyder for os, og hvor vi mister indflydelse.

- Det plejer ikke at være et standpunkt i fagbevægelsen, at vi ikke vil have indflydelse på noget som helst og bare følge med strømmen som døde fisk. Sådan er der nok ikke mange fagforeningsformænd, der har det – og jeg har det i hvert fald ikke, noterer han og lægger ikke skjul på, at de danske EU-forbehold aldrig har været smedenes og metalarbejdernes livret. 

Ud over at diskutere konsekvenserne af de danske EU-forbehold vil Claus Jensen gerne sætte gang i en større debat med danske lønmodtagere, hvor det ikke skal være forbud mod kanelsnegle eller arbejdskraftens frie bevægelighed, der blokerer for en visionær debat.

-Det bliver så ofte nogle små flyvske og negative ting, der optager danskerne. Men vil vi sætte en halv million job i industrien og indtjening af trecifrede milliardbeløb til dansk velfærd på spil for ikke at få nogle lige agurker eller alt mulig andet pis. Proportionerne hænger ikke altid sammen, beklager han.

Fremmer europæiske værdier 

Claus Jensen betoner også, at Danmarks medlemskab af EU handler om andet end vækst, arbejdspladser og gode eksportindtægter.

- Mens amerikanerne indfører højere toldmure og afgifter og spreder protektionistiske tanker, er det godt, at vi går en anden vej. EU er verdens største marked, og vores beslutning om at forhandle frihandelsaftaler i samarbejde giver os et enestående stærkt udgangspunkt for at fremme europæiske værdier, siger han.

- Vi kan bruge frihandelsaftalerne til at styrke lønmodtagerrettigheder via ILO-konventioner. De sikrer blandt andet retten til at organisere sig og indgå kollektive aftaler og forbyde slave- eller børnearbejde. Og vi kan bruge EU til at styrke klimapolitikken og forbrugerbeskyttelsen verden over. Her er der virkelig behov for, at Europa presser den globale dagsorden i den rigtige retning, siger han.

Skillevej

Med Brexit og Trump står Europa ved en skillevej, hvor det europæiske samarbejde er udfordret både indefra og udefra, noterer Claus Jensen. Og det bekymrer en fynbo, der anser sig selv for lige så meget europæer som dansker. 

- Derfor er der også behov for, at vi får taget debatterne om, hvordan vi ønsker at vores verden skal udvikle sig for vores børn og børnebørn. Vi har et Europa der er under hastig udvikling – et Europa hvor det er afgørende, at Danmark er så tæt på samarbejdet som overhovedet muligt. Selvfølgelig skal fagbevægelsens stemme høres i den debat, siger Metals formand.

via Listen To News