Administration 

3F vil lægge arm med arbejdsgiverne i Bruxelles: På tide at vi stopper social dumping

Vi er ikke på nogen måde maskinstormere i 3F, men vi skal finde nogle løsninger i EU, så vi ikke kun får fri bevægelighed men fair bevægelighed, siger næstformand i 3F Tina Christensen. (Foto: Foto: 3F.)

Nyt 3F-kontor i Bruxelles skal spille nøglerolle i kampen mod social dumping, fortæller næstformand i 3F Tina Christensen. Hun er helt uenig med Metal-formand Claus Jensen, der mener, at mange i fagbevægelsen putter med deres EU-holdninger.

På byggepladserne i hovedstaden, gartnerierne på Fyn og hotellerne ved Vestkysten mærker håndværkere, medhjælpere og rengøringsassistenter hver dag, hvad arbejdskraftens frie bevægelighed i EU betyder.

Det er ikke bare en abstrakt EU-politik, som ufaglærte lønmodtagere ser indslag om i TV-Avisen, men derimod noget de står op til hver morgen, når de går på arbejde. 

Med langt over 100.000 øst- og sydeuropæiske arbejdere i Danmark i dag føler chauffører, rengøringsassistenter, håndværkere og andre 3F-medlemmer sig truet på løn- og arbejdsvilkår, noterer næstformand i 3F, Tina Christensen.

- Vores medlemmer føler sig presset af den frie bevægelighed. Vi er ikke på nogen måder maskinstormere i 3F,  men vi skal finde nogle løsninger i EU, så vi ikke kun får fri bevægelighed men også fair bevægelighed. Så vi får sat en stopper for social dumping, siger Tina Christensen. 

Stor 3F-satsning i Bruxelles

Derfor tager 3F nu et nyt skridt i kampen mod social dumping. Danmarks største fagforbund opretter for første gang et selvstændigt EU-kontor, hvor en sekretariatsleder og to ansatte skal drive lobbyvirksomhed for at værne om danske lønmodtageres rettigheder. 

Satsningen i Bruxelles sker for at lægge arm med arbejdsgivere og virksomheder, der er talrigt repræsenteret i EU's hovedstad. Ambitionen er, at det nyoprettede kontor skal spille en nøglerolle for at sikre, at danske ufaglærte og faglærte lønmodtagere fortsat har aftalebaserede løn- og arbejdsforhold.    

- Vi har et indre marked, der i den grad er til gavn for virksomhederne og knap så meget til gavn for lønmodtagerne. Det vil vi gerne have lavet om på. Social dumping er jo et godt eksempel på det, siger Tina Christensen.

Nu er det lønmodtagernes tur i Bruxelles.
Tina Christensen, næstformand i 3F.

Reformivrige EU-ledere har ikke altid kendskab til den danske arbejdsmarkedsmodel og kæmper for eksempel en brav kamp for lovbestemt minimumsløn i hele EU, hvilket er i direkte modstrid med danske interesser. 

- På 13 ud af 14 møder, der bliver holdt med EU-Kommissionen, er der danske lobbyister med fra arbejdsgiversiden. Det er helt vildt og demonstrerer nødvendigheden af, at vi styrker danske lønmodtageres interesser med base i Bruxelles, siger hun. 

- Det er endnu et skilt bøjet i neon, som jeg burde hænge op her på mit kontor: Nu er det lønmodtagernes tur i Bruxelles, pointerer hun.

Fire ud af fem af de østeuropæiske arbejdere herhjemme får job i byggebranchen, i industrien, på transportområdet, i rengøringsbranchen, hotel- og restauration og det grønne område, og det er lige præcis 3F's områder. 

De østeuropæiske arbejdstagere behøver vel ikke være en trussel, hvis de arbejder under overenskomst. Er jeres opgave i 3F ikke bare at sikre det? 

- Den opgave tonser vi bestemt også derudad med. Vi er for den frie bevægelighed, og der er mange fordele i den, og det tilkommer også danske lønmodtagere at arbejde i andre lande. Vi hilser arbejdere fra Europa velkommen, men der er bare for mange brodne kar blandt arbejdsgiverne, som ikke lytter, hvis vi slår i bordet, siger hun.

Nu er det jo 3F, der etablerer os i hjertet af EU og forsøger at fremme lønmodtagernes vilkår og ikke Dansk Metal. Det er der i min verden ikke ret meget putteri over.
Tina Christensen, næstformand i 3F.

- Når jeg kører på motorvejen og kører ind på en rasteplads og ser en polsk chauffør lave mad på et lille gasblus på jorden og får en ussel ussel løn og har dårlige arbejdsvilkår, bliver jeg edderrødme så trist. Det er jo ikke kun et brud på den danske model og dumping for den danske chauffør, det er også en grov udnyttelse af polakken. Det sker hele tiden, og det må ikke ske, fastslår hun.

Fra det nye 3F-kontor i Bruxelles skal både EU-Kommissionen, Europa-parlamentarikerne og arbejdsgiverne rendes på dørene for at bremse social dumping, betoner hun.

- Men det er også vigtigt at få en mere fair frihandel med lande udenfor EU, hvor arbejdsttagerrettigheder er et krav. Vi skal sætte sociale rettigheder foran de økonomiske rettigheder, siger hun. 

Ikke noget putteri  

Forbundsformand i Dansk Metal, Claus Jensen, mener, at dansk fagbevægelse godt kunne være mere fremtrædende i EU-debatten herhjemme og finder det forkert, at fagforbund putter med deres EU-holdninger.

Læs Claus Jensens kritik her

Men Claus Jensens kritik holder ikke, mener Tina Christensen.  

- I 3F giver vi ikke rigtig andre fagforbund karakter på den led. Men jeg kan være lidt kæk og sige, at Dansk Metal er gode til at diskutere og tale, mens jeg i 3F er mere interesseret i at handle. Nu er det jo 3F, der etablerer os i hjertet af EU og forsøger at fremme lønmodtagernes vilkår og ikke Dansk Metal. Det er der i min verden ikke ret meget putteri over, siger hun.

Tina Christensen fremhæver, at 3F handler mere, end de taler.

- Vi har et aktivistisk gen i 3F, og det betyder, at vi er ikke til store forkromede skåltaler. Det er ikke godt nok for os og heller ikke for vores medlemmer. Når vi etablerer et EU-kontor, gør vi det for at ændre på nogle skævheder til fordel for vores medlemmer. Vi vil gerne have et EU for de mange og ikke for de få, og sådan tror jeg, at mange 3F-medlemmer opfatter EU i dag, siger hun. 

3F er ikke jubeleuropæere  

Metal-formand Claus Jensen betoner i et interview med Avisen.dk, at det danske EU-medlemskab har en kolossal værdi for dansk vækst, konkurrenceevne og danske lønmodtageres mulighed for at få gode job. Og han savner, at dansk fagbevægelse taler om gevinsterne ved EU-samarbejdet fremfor problemerne.

Claus Jensen ser gerne en mere positiv fortælling om EU hos dansk fagbevægelse. Hvad er 3F’s fortælling om det danske EU-medlemskab?

- I 3F er vi hverken jubeleuropæere eller jubelmodstandere. Men vi jubler, hvis vi får fair bevægelighed i EU, og at den danske model respekteres. Og vi jubler, når vilkårene forbedres og løftes i Europa, for så løfter vi også vores medlemmers interesser, siger Tina Christensen og tilføjer, at med det pres på løn- og arbejdsvilkår, som danske 3F-medlemmer oplever i dag, er der ingen grund til at bryde ud i stor jubelsang. 

Med andre ord er Tina Christensen langt fra så begejstret for det indre marked som Claus Jensen. 

Til gengæld erklærer 3F's næstformand sig enig med Claus Jensen i, at fagbevægelsen har et stort ansvar for at være i dialog med medlemmerne om EU og dermed at lave et stort oplysningsarbejde.

De tre hovedorganisationer i dansk fagbevægelse, LO, FTF og Akademikerne, driver i fællesskab et EU-kontor i Bruxelles, og Tina Christensen pointerer, at 3F er godt tilfreds med arbejdet og fortsat bakker op om det. 

- Men 3F har behov for et kontor i Bruxelles, der udelukkende har 3F-interesser. Samtidig kan kontoret bidrage til større synlighed om EU-spørgsmål overfor vores medlemmer, siger hun. 

brand på færge forsøges slukket
Krimi

Scandinavian Star

skal undersøges igen

Person holder glas med Corona-vaccine
Nyheder

Fraråder frivillige

vacciner: Et lotteri

hugorm ligger på jorden
Dyreliv

Sæsonen er i gang:

Pas på kæledyret 

til salg skilt foran hus - med mærkatet solgt
Livsstil

Salgstiderne rasler ned 

anne linnet sammen med hustruen kathrine kjær
Kendte

Anne Linnet: Husk

dem der betyder mest

lille pige i rød kjole kigger ind i kameraet
Nyheder

18 år i dag:

Maddies forældre

håber stadig 

Crystal Cove State Park
Dyreliv

Sjælden monsterfisk

skyllet op på land

vladimir putin i aktion på ishockeybanen
Helt vildt

Putin amok

på ishockeybanen

mand med blå skjorte kigger ind i kameraet
Kendte

Hollywood-skuespiller

død

politimand holder rødt stopskilt
Krimi

Betjent snuppede

fire vanvidsbilister

på tre timer

Melvin Kakooza på den røde løber til Zulu Awards. Han har kasket på.
Kendte

Taler ud om hjernetumor:

Mistede sproget

Nærbillede af Bjarne Corydon i baggrunden ses Børsens redaktion.
Nyheder

Børsen politianmeldt

for mulig svindel

Billede fra en Netto butik. Her ses to handlende mænd med ryggen til kameraet og hver sin velkendte gule kurv i hænderne.
Krimi

Skænderi i Netto:

Pudsede sin

hund på kvinde

Lene Beier med det meget genkendelige korte lyse hår. Hun er fotograferet med ryggen mod en rude, som på den måde viser hende spejlvendt. Hun er iført en mintgrøn trøje.
Film og TV

TV 2 dropper

populært program

En nyfødt baby ligger i et par hænder.
Nyheder

Kommuner får lov

til at bortadoptere

børn ved fødslen

Spar penge på din varmeregning
Advertorial

Annonce

Spar stort på varmeregningen med en varmepumpe

Bosse Hall Christensen taler med alvorlig mine og hænder, der gestikulerer.
Kendte

Shu-bi-dua-stjerne

smidt ud igen:

Jeg er dybt skuffet

En læge eller sygeplejerske med en vaccinekanyle i hånden.
Nyheder

Professor:

Ingen grund til 

corona-panik 

Lederen af De Radikale, SF og Socialdemokratiet, Sofie Carsten Nielsen, Pia Olsen Dyhr og Mette Frederiksen i snak i Folketinget.
Nyheder

Partiledere burde tage

imod frivillig vaccine

En baby med store blå øjne med en legeklods i munden mens han eller hun kigger direkte ind i kameraet.
Nyheder

Baby-Boom: Så mange

corona-babyer

er kommet til verden

Gepard bag hegn
Dyreliv

Gepard angreb dyrepasser:

Nu strammes reglerne

Janni Spies portræt
Kendte

Janni Spies knust:

Har mistet sin

elskede bror

Københavns Rådhus set ude fra
Nyheder

Kommune dropper sexismeundersøgelse

Tegning af Leonardo da Vinci
Nyheder

Lille tegning er 100 millioner værd

Portræt Søren Brostrøm
Nyheder

Brostrøm i sorg:

Mor er død

En mand med sin kæmpestore familie
Helt vildt

Han har 16 koner – og 151 børn

Vaccine fra Novavax
Corona

Ny vaccine forsinkes

Ambulancer på gade
Nyheder

En lærer og flere børn dræbt i skoleskyderi

Kø på motorvej
Rejser

Udsigt til tæt trafik

Gadebillede fra Kina
Nyheder

Kina runder 1,4 milliarder indbyggere

Mænd indsmurt i kolort
Corona

Desperate indere:

Bruger kolort

som coronakur

Dar
Film og TV

Dar Salim: Ny thriller optages på Fyn

mink
Nyheder

Minkopgravning: Kommer til at lugte

Nyheder

Mindst 20 dræbt i Gaza

dracula
Helt vildt

Tør du: Bliv vaccineret hos Dracula

zirkus nemo
Underholdning

Søren Østergaard: Jeg har det rædselsfuldt

kram
Nyheder

Corona: Englænderne må  kramme igen

Johannes Møllehave
Kendte

Dødsfald: Johannes Møllehave blev 84 år

Jerusalem
Nyheder

Raketter mod Jerusalem

corona
Nyheder

Coronasmitten slår hårdt i Hovedstaden

seng
Kendte

Kendt TV-par: Vi sover ikke sammen

magasinforside med mette frederiksen
Nyheder

Netto-magasin i

shitstorm: Hele

Danmarks Mette

Tingbjerg
Nyheder

København i farezonen - Tingbjerg Sogn lukkes ned

mand med maske står med kanyle
Nyheder

Vaccineplanen

skrider

folk sidder på græsset til festival
Nyheder

Dagens afstemning: 

Går du glip af 

en festival? 

festivalgæster hører musik
Nyheder

Grøn Koncert

aflyser 

fire skuespillere poserer
Film og TV

Han skal afløse

Rasmus Bjerg

bjerbestigere i lang kø på vej op af Mount Everest
Corona

Corona-kaos

på Mount Everest 

person vasker hjulkapsel på bil
Biler

Tips og tricks:

Sådan gør du

bilen forårsklar

tre personer står ved pulte ved pressemøde om corona
Corona

Indkalder til

pressemøde

solsikker på mark
Nyheder

Op til 25 grader:

I dag kommer 

sommeren

leopard blotter tænderne
Dyreliv

Leopard skaber 
panik i storby

vej i borup
Krimi

30-årig

i kritisk tilstand

to personer taler ved sø
Nyheder

4 millioner døde mink

skal nu graves op 

cykler på vej
Nyheder

Her går det galt

for cyklisterne 

Lars Brygmann med sin Bodil
Kendte

64-årige Lars Brygmann:
- Jeg er i mit livs forår

Casper Steinfath på surfbræt
Sport

Dansker krydser som den første Kattegat på surfbræt

billede af en chimpanse der ser aggressiv ud
Dyreliv

Drama i dansk zoo: Skytte klar ved voldsomt chimpanseslagsmål

billede af søren vester i haven
Film og TV

Søren Vester
tager over efter
Søren Ryge

billede af en myre
Livsstil

Har du myrer på køkkenbordet?

petra nagel og asbjørn munk
Kendte

Tv-vært flasher

brystpumperne

Felix Smith om bord på båden
Kendte

Felix Smith: - Det er så let at gå i panik

person bliver testet for covid-19
Corona

Testkrav og bekymringer

om smitte presser kommuner

billede af en flåt
Livsstil

Flåtsæsonen begynder: Her skal du være opmærksom

billede af hagl
Nyheder

Nyt varsel om voldsomt vejr: Torden, hagl og skybrud

billede af pengesedler og mønter
Nyheder

Klar til mere
skattefri udbetaling

sundhedsperson ses i testcenter
Nyheder

For anden dag i træk: Under 1000 nye coronatilfælde

billede af ben i korte bukser
Nyheder

Masser af sol, 20 grader og regn og torden

billede af Kaya Toft Loholt
Film og TV

13-årig bodilvinder:
Jeg brænder virkelig for det

Nyheder

Dele af løbsk rumraket er dumpet ned

thomas Vinterberg med to bodilpriser i hænderne
Film og TV

Druk snupper tre Bodilpriser mens garvede stjerner belønnes

regn på rude
Nyheder

DMI: Her er der
risiko
for kraftig regn

person bliver testet for covid-19
Corona

Her opfordres alle
borgere til test

billede af Mette Frederiksen
Nyheder

Mette F. i sydens sol:
Det under jeg alle danskere

billede af en person som tager sig til hovedet
Livsstil

Er din bil forsvundet?
Her er der hjælp

billede af den smadrede bil
Krimi

Fire-fem unge i
voldsomt uheld

billede af den brændende trailer
Krimi

Drama: Kørte med
brændende trailer

Rød villa
Nyheder

Her er landets
billigste huse

billede af et mundbind, der ligger smidt på gaden
Nyheder

143 er indlagt med corona
- laveste niveau
siden 30. oktober

billede af Vaccinemodstandernes stjerne
Nyheder

Vaccinemodstandere

går med jødestjerner