I fint selskab med Prins Henrik: Fagforeningsboss kåres som Årets Europæer
Det er første gang, at en fagforeningsleder vinder titlen som Årets Europæer. (Foto: Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Scanpix Ritzau)
Det er for sjældent, at danskerne får "sandheden" om Danmarks medlemskab af EU at vide, siger forbundsformand for Dansk Metal, Claus Jensen.

Det er et imponerende selskab, som forbundsformand for Dansk Metal, Claus Jensen, er blevet en del af, efter han i dag er blevet kåret til Årets Europæer af Europabevægelsen.

- Jeg er meget stolt af prisen. Jeg er EU-tilhænger. Dansk Metal er EU-tilhænger, og det er ikke noget, som vi går og putter med, EU, siger Claus Jensen til Avisen.dk.

Tidligere vindere af prisen tæller prominente navne som Hans Kongelige Højhed Prins Henrik, den franske præsident Emmanuel Macron og også mere kulørte navne som den danske vinder af Det Europæiske Melodi Grand Prix, Emmelie de Forest.

Årets Europæer er den ypperste hædersbevisning man i Danmark kan få for positivt EU-engagement, og det er første gang, at en fagforeningsboss løber med prisen. Og det var på høje tid, pointerer Stine Bosse, landsformand for Europabevægelsen.

- EU skal først og fremmest være borgernes projekt. Derfor er det vigtigt ikke kun at hylde kommissærer og præsidenter. Og at EU bliver forankret i befolkningen, er lige præcis det, som Claus Jensen arbejder for, siger hun i en pressemeddelelse. 

Efterlyser substans

Der er ikke noget mystisk i, at Claus Jensen er begejstret for EU. Et åbent marked til en halv milliard europæere er nemlig ifølge formanden for Dansk Metal centralt for langt flere danske arbejdspladser, end danskerne lige går rundt og tror.

Generelt efterlyser han substans og fakta i den danske EU-debat, som han mener domineres af "mavefornemmelser" og eksperter, der bare foretager en "google-søgning" eller to.

- Man skal fortælle sandheden om EU og hvad det har gjort for den danske økonomi, det danske velfærdssamfund og for danske arbejdspladser. Det kan vi jo se i England i disse dage. De har ikke engang meldt sig ud endnu, og pundet er allerede faldet med ni procent, siger han og pointerer, at det svarer til, at man skyller lønstigningerne i de nuværende overenskomstforhandlinger ud i lokummet: 

- I de her dage diskuterer man, så vidt jeg kan forstå, en lønramme på omkring otte procent. Englændere har mistet ni procent af deres købekraft ved at melde sig ud af EU, og det er kun toppen af isbjerget.

Det er dog heller ikke tilfældigt, at det lige præcis blev forbundsformanden fra Dansk Metal, der blev den første fagboss, som får den store ære som Årets Europæer.

 

 

 

Stinne Bosse siger, at det er på tide, at en fagforeningsleder blev Årets Europæer. Hvorfor tror du så, at det blev dig og ikke eksempelvis en Per Christensen fra 3F eller Dennis Kristensen fra FOA?

- Jeg synes ikke, at de markerer sig så positivt, når det gælder EU-debatten. Det har jeg jo gjort meget sammen med Dansk Industri, konstaterer Claus Jensen.

 

via Listen To News