Massemorder vil tale til folket
93 menneskeliv har Anders Behring Breivik på samvittigheden - han vil fortælle Norge, hvorfor han begik massemordet. Foto: Twitter - Anders Behring Breivik / POLFOTO
I dag stilles den terrorsigtede massemorder Anders Behring Breivik for retten i Oslo. Han ønsker åbne døre - det vil politiet ikke.

I dag kan Norge måske blive lidt klogere på, hvorfor den 32-årige Anders Behring Breivik fredag i en vanvittig blodrus tog livet af 93 mennesker.

Han har allerede erkendt at stå bag de to terrorangreb i Norge fredag - nu skal Anders Behring Breivik forklare sig i retten. Det sker i Oslo Tingsrett i dag.

Politiet ønsker lukkede døre i retten, men den 32-årige massemorder har udtalt til sin forsvarsadvokat, at han gerne ser åbne døre. Det vil han angiveligt, fordi han vil forklare sine handlinger.

Det har han nemlig en interesse i, forklarer professor i politisk psykologi Tom Bryder.

"Han er ude på at lave propaganda, det er det, det handler om i meget stor udstrækning. Spørgsmålet er, om han overhovedet kan skelne mellem virkelighed og fantasi," siger Tom Bryder til Newspaq.

"Han kan ikke forstå, at han har slået mennesker ihjel, han tror måske, at det er ligesom i computerspil."

Årsagen til Breiviks bestialske handlinger, har han allerede begrundet i det 1.516 sider stor manifest, som han kort før de to angreb offentliggjorde sammen med en video.

Meget tyder på, at massemorderen ser sin handling som en nødvendighed for at redde Norge fra det forfald, han mener landet befinder sig i.

"Han opfatter sig selv som en stolt nordmand, der er blevet narret af det politiske system, det er der ingen tvivl om," siger Tom Bryder.

Anders Behring Breivik står til at kunne få 21 års fængsel, hvis han dømmes for terroren, der har kostet 93 mennesker livet.