Mange tusinde danskere er madmisbrugere
Mange overvægtige skal betragtes på niveau med narkomaner og alkoholikere, mener flere med forstand på området. Foto: www.colourbox.com
Op mod 200.000 danskerne har et decideret misbrug af mad. Læger undersøge nye, alternative årsager til overforbruget.

Mad er for mange tusind danskerne, hvad kokain er for narkomanen eller sprut er for alkoholikeren.

Læger og psykologer påpeger nu, at gode råd om kost og motion er nytteløse over for mange overvægtige, og at de i stedet skal i behandling på linje med narkomaner og alkoholikere.

"En madmisbruger prøver desperat at holde sig selv i skak og undgå at spise usund mad, ligesom en alkoholiker prøver at undlade at drikke. Men når livet er svært, er det umuligt at fastholde den gode intention," siger Martin Helfer, der er psykolog med speciale i svær overvægt.

600.000 danskerne lider af fedme, og de svært overvægtiges forening, Adipositasforeningen, vurderer, at op mod en tredjedel af dem er deciderede madmisbrugere. Foreningens formand, Birgitte Hansen, mener, at sammenligningen med alkoholikere og stofmisbrugere er rammende.

"De har en besættelse af mad, som de ikke kan styre. De tænker på mad døgnet rundt. Livet handler om, hvad de skal putte i munden næste gang. Og de udvikler avancerede strategier for at undgå, at andre opdager, hvad de spiser," siger Birgitte Hansen.

Formand i Danske Regioner, Bent Hansen, foreslår en fælles, tværfaglig indsats, hvor psykologer og psykiatere inddrages for at få has på fedmeproblemet.

"Men vi kan ikke tage fat på det uden ekstra penge", siger han.

Kilde: Politiken