Her bor Danmarks fedeste
Der er sammenhæng mellem uddannelse og fedme - men også mellem bopæl og overvægt. Foto: Colourbox
Der er en sammenhæng mellem, hvor du bor, og hvad du vejer. Forskellene skyldes blandt andet uddannelsesniveau, viser analyse.

Tag en uddannelse og undgå at blive tyk. Sådan kan man måske høre forældre sig til deres børn i fremtiden.

En analyse fra Sundhedsstyrelsen viser, at danskere med en grundskoleuddannelse bliver tykkere og tykkere, mens akademikerne er langt bedre til at holde vægten.

"Det er ret tydeligt. Stigningen af overvægtige har været langt mere udtalt blandt dem med kort uddannelse og lave indkomster end blandt andre grupper. Og mindst blandt dem med højest uddannelser," siger Finn Didrichsen, professor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab, til Politiken.

Selvom vægten også er gået op for de veluddannede, er stigningen ikke så voldsom, som blandt danskere med en lavere uddannelse.

Forklaringen hænger ikke overraskende sammen med evnen til at spise rigtigt og dyrke motion, men højtuddannede har også en bedre evne til at holde igen, når det kommer til mad.

"Det at holde vægten er i høj grad en dannelsesproces, fordi det handler om at behovsudsætte. Det ligger meget eksplicit i uddannelsessystemet, at hvis du laver dine lektier, bliver du belønnet, når skoleåret er slut. På samme måde handler det om at behovsudsætte på madområdet, hvis man vil holde vægten," forklarer leder ved Center for Health Management på CBS Nanna Mik-Meyer.

Der er også en sammenhæng mellem, hvor du bor, og hvad du vejer.

Kalundborg Kommune er Danmarks tungeste kommune med 19,9 procent svært overvægtige blandt den voksne befolkning. Samtidig er kommunen i bund, hvad angår uddannelsesniveau.

På Frederiksberg finder man Danmarks tyndeste kommune. Her er det samme tal oppe på 17,9 procent.

Kilde: Politiken