MANDEN DER BLEV RIG AF VISDOMSORD

Af Simon Vöge Hansen

siha@avisen.dk

@BRØD:Ville du lukke en hvilken som helst sælger indenfor i dit hjem, hvis han sagde, at en ny æggekoger kunne forbedre din livskvalitet? Sikkert ikke. Hvis sælgeren derimod var Anthony Robbins, er det overvejende sandsynligt, at din dør ville stå på vid gab. TV 2 bringer i aften et sjældent interview med sælger-kongen over dem.

Få mennesker kan følge med coach-guruen Anthont Robbins, når det drejer sig om at sælge sig selv og sine budskaber. Den 47-årige milliardær har igennem de seneste 25 år bygget et forretningsimperium op omkring sine bevidsthedsudvidende bøger, cd er og seminarer. Til sidstnævnte plejer der at komme ikke mindre end 10.000 forretningsfolk fra hele verden. For 1000 dollar billetten og med hænderne over hovederne sluger de Anthony Robbins gode råd om personlig udvikling og gør-det-selv-motivation.

Et hurtigt kig ud over titlerne i det stadigt voksende varekatalog i Anthony Robbins-industrien afslører, at let fordøjelige punchlines som Get The Edge og Un-leash the Power Within er det foretrukne salgsvåben. Bag de slagkraftige overskrifter gemmer der sig budskaber om at konfrontere frygten, bryde uhensigtsmæssige mønstre, og vigtigst af alt handler det om at blive lykkelig. Alle sammen budskaber, de færreste kan være uenige i, og som ifølge kritikerne slet ikke bringer noget nyt til torvs. Men i Anthony Robbins indpakning får selv de mest trivielle sandheder nyt liv.

Den fødte sælger

Historien om Robbins forvandling fra fattig forstadsknægt til succesfuld forretningsmand i Los Angeles med Bill Clinton og Bill Gates som faste kunder kan få de fleste amerikanere til at smide kasketten og lægge hånden på brystet.

Uregerlig knægt

Efter at være blevet sparket ud af sit barndomshjem, fordi han var for uregerlig, begyndte Robbins som 17-årig at bruge sit hurtige mundtøj på at sælge. I begyndelsen solgte han billetter til motivationskurser. Robbins slog samtlige salgsrekorder i løbet af den første måned. Salgstalentet kombineret med en glubende appetit på bøger om personlig vækst fik ham i begyndelsen af 1980 erne til at rejse rundt i USA og Canada med et terapeutisk show. Det lignede mest af alt noget fra et prædikant-show i de amerikanske sydstater, når kvinder foran publikum blev kureret for deres slangefobier. Og Robbins mantra om at alle andre terapeuter manglede integritet, fik efterhånden den amerikanske middelklasse til at flå hans lydbånd ned fra hylderne. I dag er Anthony Robbins et verdensomspændene brand, som kun få andre enkeltpersoner kan matche.

Anthony Robbins hævder, at han har hjulpet 50 millioner mennesker i mere end 80 lande til et bedre liv. Find ud af, om sælger-kongen og coach-guruen Anthony Robbins kan overbevise dig, når TV 2 i aften klokken 23.35 sender interviewet.