Måling: Flertallet vil skrotte regionerne
Sygehusene skal drives af staten, mener mange danskere. Foto: Claus Bonnerup/POLFOTO/Arkiv / POLFOTO
Regionerne skal væk, og så skal staten have ansvaret for sundhedsvæsnet. Det mener et flertal, viser helt ny måling.

Nedlæg regionerne, og lad staten stå for at drive landets hospitaler.

Det mener flertallet af danskerne, som har taget stilling til de fire år gamle regioner i en dugfrisk måling af analysebureauet Wilke for Newspaq.

Her står det klart, at halvdelen - 51 procent - af de adspurgte danskere bakker op om Dansk Folkeparti og De Konservatives ønske om at lade landets fem regioner gå tidlig på pension og lade staten overtage ansvaret for at helbrede syge danskere.

Knap 30 procent siger nej, mens næsten 20 procent - svarende til hver femte - ikke ved, hvor de står i debatten om ja eller nej til regioner.

Dansk Folkepartis leder Pia Kjærsgaard er ikke overrasket over befolkningens opbakning:

"Jeg er selvfølgelig rigtig glad for det, men jeg synes altid, der har været stemning for at nedlægge regionerne. Der ligger mange ting i det, men jeg tror først og fremmest, at folk tænker "hvad skal vi med dem?". Det er i hvert fald det, jeg har hørt igennem årene," siger Pia Kjærsgaard til Newspaq.

Chefen for regionerne, Bent Hansen (S), ser dog ikke målingen som en lussing fra utilfredse patienter og borgere.

"I de tilfredshedsundersøgelser, der laves med patienter hvert år, har vi i internationale sammenhæng den absolut højeste tilfredshed," siger han.

I kølvandet på gårsdagens debat kan Bent Hansen dog godt forstå, hvorfor de adspurgte svarer, som de gør.

"Når nogle går ud og starter en ukvalificeret debat og udokumenteret siger, at man kan spare et stort beløb, så kan jeg godt forstå, at mange siger, 'jamen, lad os så gøre det'," siger han med henvisning til, at Dansk Folkeparti i går meldte ud, at man kan spare en halv milliard kroner på at nedlægge regionerne.

Et beløb, som flere sundhedsøkonomer sår tvivl om, fordi nordmændene har prøvet samme manøvre uden held.

Faktisk mener de, at det sandsynligvis vil komme til at koste flere penge, end det vil spare, hvis man lukker regionerne.

Bent Hansen er dog klar til en debat om, hvorvidt fremtidens sygehuse skal styres af regioner, staten eller andre. Men det skal være en "åben debat om, hvad alternativet er, og hvad det koster".

I Venstre vil man også gerne debattere, men regeringspartiet holder fast i, at regionerne indtil videre skal overleve.

"Vi lader os ikke diktere af meningsmålinger, og som vi har sagt klart, er det vigtige for os patienterne. Men hvis man kan organisere sig bedre, end vi gør i dag, så kigger vi gerne på det," siger Venstre politiske ordfører, Ellen Trane Nørby, til Newspaq.

Målingen viser også, at flertallet helst vil lappes samme af staten, når de kommer til skade.

49 procent peger nemlig på staten som den bedste til at drive hospitalerne. 23 procent mener regionerne, mens ti procent mener, at landets 98 kommuner ville være den bedste til sørge for et godt sundhedsvæsen i Danmark. Knap 18 procent ved ikke, hvem de mener, vil være den bedste.

Undersøgelsen er gennemført i perioden 3. - 4. august 2011 via internet blandt 617 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år. Usikkerheden er på +-3,95 procent på totaler.

faktaboks

- Flere politiske partier vil nedlægge regionerne, så staten skal stå for at drive hospitalerne. Mener du, at det er en god ide?

Ja 51 %
Nej 29 %
Ved ikke 20 %

- Hvem mener du af staten, regionerne eller kommunerne er bedst til at sørge for et godt sundhedsvæsen i Danmark?

Staten 49 %
Regionerne 23 %
Kommunerne 10 %
Ved ikke 18 %

Kilde: Wilke for Newspaq