Valgforsker: Løkke i panik før lukketid
"Når de lukker aftalen så hurtigt, som de gør, så er det i erkendelse af, at risikoen for, at de taber valget er rimeligt storm," siger Johannes Andersen om den politiske aftale. Foto: Thomas Sjørup / POLFOTO
Regeringen har samlet et politisk flertal om at nedlægge landets fem sygehusregioner. Timingen er desperat, siger valgforsker.

Med den politiske aftale om at nedlægge regionerne forsøger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) at profilere sig selv som handlekraftig og reformivrig før det snarlige folketingsvalg.

Det mener samfunds- og valgforsker ved Aalborg Universitet Johannes Andersen.

Han mener, at beslutningen er blevet truffet i al hast, fordi statsministeren meget vel ved, at han står til at tabe valget.

"Det er panik før lukketid. Når de lukker aftalen så hurtigt, som de gør, så er det i erkendelse af, at risikoen for, at de taber valget er rimeligt stor," siger Johannes Andersen.

VK-regeringen blev i dag enig med Dansk Folkeparti og løsgængeren Pia Christmas Møller om at nedsætte to udvalg, der skal se på, hvad og hvem, der skal afløse regionerne.

Johannes Andersen er ikke overrasket over, at aftalen om den omfattende ændring af det danske folkestyre er indgået blot to uger efter, at planen blev præsenteret på Venstres sommergruppemøde på Bornholm.

"Det er usædvanligt, at man ikke har haft en debat om det. Men det er helt i overensstemmelse med den måde, som Lars Løkke Rasmussen har tacklet strukturreformen (i 2007, red.) på. Han har arbejdet med en politisk dagsorden, som lå fjernt fra det, man diskuterede. Han holder sin dagsorden i uvidenhedens slør, og lige pludselig, så lammer han systemet og gennemfører det," siger samfundsforskeren.

Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen tror ikke, regionernes skæbne kommer til at fylde meget i forhold til valgkampens store tema: Danmarks økonomi.

Men Lars Løkke Rasmussen kan bruge beslutningen om at nedlægge regionerne til at indynde sig hos en del af vælgerkorpset.

"Over for de vælgere, der er utilfredse med, at sundhedssektoren ikke fungerer godt nok, at der er for lange ventetider, når man skal på skadestuen for eksempel, der kan han sige, at regeringen har gjort noget. Tabersiden er, at det kommer så pludseligt, at der stort set ikke har været en forklaring på, at man skal bryde op i sektoren endnu en gang. Og så sidder der mange ansatte i sundhedssektoren som vil undre sig over, at man nu igen skal lave stå store organisationsændringer," siger Thomas Larsen.

Som sidegevinst til dagens udmelding får Lars Løkke Rasmussen lukket munden på en del af sit Venstrebagland, der har været kritisk over for den måde, sygehusstrukturen er indrettet på, mener Johannes Andersen.

"Nu giver han dem fingeren ved at fratage dem den platform, hvorfra de kan agere politisk. Der vil nok komme støj på linjen alligevel, men det vil glide i baggrunden i forhold til, at valgkampen kommer til at handle om økonomi. Det her er en beslutning, der er blevet listet ind ad bagvejen," siger Johannes Andersen.