Lykketoft: forfejlet taktik
Bushs beslutning om at sende mere end 20.000 ekstra soldater til Irak får hård medfart af kritikere.

Som ventet fortalte USAs præsident, George W. Bush, i sin tale til nationen torsdag morgen, at han ville have mere end 20.000 flere amerikanske tropper til Irak. Det er den eneste måde at dæmme op for den stigende vold, forklarede præsidenten.

Den vurdering erklærer Danmarks tidligere udenrigsminister og nuværende udenrigsordfører Mogens Lykketoft for Socialdemokraterne sig lodret uenig i:
»Det er en fuldstændig forfejlet taktik, som ikke vil skabe fredelige tilstande. Løsningen er ikke at sende flere soldater derned. Jo, hvis man sendte en halv million, så man kunne garantere for, at de kunne skabe ro, men ellers ikke,« udtaler han til DNY.

Også i USA får den forslåede strategi en kold skulder. Hillary Clinton, som længe har været regnet som en af de demokratiske præsidentkandidater, mener ikke, at præsidenten er lydhør overfor sit land:

»Præsidenten har simpelthen ikke fanget den kritik, som det amerikanske folk har udmeldt klart og tydeligt, om at vi har desperat brug for en ny kurs. Præsidenten har ikke tilbudt en ny kurs. Istedet vil han tage os ned af den forkerte vej, bare hurtigere,« fastslår hun overfor AP.

Med den nye strategi tager  Bush afstand fra flere af Baker-rapportens råd. Her lød anbefalingen, at de udenlandske tropper gradvist skal spille en mere tilbagetrukken rolle, samtidig med at irakerne selv skal spille en mere fremtrædende rolle. Samtidig skulle tropperne langsomt trække sig ud. Men netop dette mener Bush ville være katastrofalt;
"At trække sig tilbage nu vil presse den irakiske regering ud i et kollaps. Det ville betyde, at vores tropper blev nødsaget til at blive endnu længere og konfrontere en fjende, der er endnu mere dødelig", forklarede Bush.

Herhjemme har statsminister Anders Fogh Rasmussen tidligere erklæret sig enig i Bakerrapportens strategi.