Løn lavere end dagpenge: FOA varsler konflikt mod privat institution
FOA varsler nu konflikt mod en kæde af private daginstitutioner. (Foto: Foto: Scanpix)
Avisen.dk afslørede i juli, hvordan ansatte i en kæde af private daginstitutioner fik en løn, der lå 300 kroner under dagpengesatsen. Nu varsler fagforeningen FOA konflikt.

Avisen.dk beskrev i juli, hvordan ansatte i Tinytots, en kæde af private daginstitutioner, fik en løn, der lå op til næsten 6.000 kroner under overenskomsten på området og næsten 300 kroner mindre end dagpengesatsen.

Samtidig afslørede et kontrolbesøg fra kommunen problemer med rengøringen, ulønnet overarbejde og frustrerede ansatte i virksomheden, som driver en række såkaldte "storordninger" på fire adresser i København. En storordning er en særlig type privat pasning, hvor der maksimalt må være 10 børn.

FOA: Børnepasning er social dumping

Ejeren og stifteren af Tinytots, Debarshi Mukherjee, lovede i sommer, at man ville arbejde på at løse problemerne. Men nu har fagforeningen FOA fået nok og har varslet konflikt mod Tinytots.

I København er FOA's pædagogmedhjælpere organiseret i LFS (Landsforeningen For Socialpædagoger), som i over et år har forsøgt at få virksomheden til at underskrive en overenskomst. Konflikten betyder, at ingen af FOA's og LFS' medlemmer på arbejde for Tinytots fra 1. november, hvis ikke kæden indgår overenskomst.

- Vi hverken kan eller vil acceptere, at en privat leverandør af børnepasning laver social dumping i København. Det handler ikke kun om medarbejders løn, men om almindelige forhold, der også har indflydelse på personalets og børnenes trivsel, siger Dennis Kristensen, forbundsformand i FOA.

Går glip af tusindvis af kroner

Fordi Tinytots ikke har indgået overenskomst med LFS, får de ansatte hverken pension, løn under sygdom, løn under barns første sygedage eller løn under barsel. Kombineret med en i forvejen lav løn giver det Tinytots en unfair konkurrencefordel i forhold til andre institutioner, mener Thomas Enghausen, almenområdetformand i LFS.

En pædagogmedhjælper over 30 år med 11 års erfaring får nemlig over 100.000 kroner mindre i løn og pension, end hvis vedkommende var ansat på en LFS-overenskomst, viser fagforeningens beregninger.

- Vi har medlemmer, der arbejder for Tinytots. Derfor har vi kendskab til de forhold, virksomheden byder sine ansatte. Jeg har set meget, men det her er slemt. Derfor benytter vi nu det fagretlige system, som det danske arbejdsmarked er bygget op omkring, siger Thomas Enghausen.

Stifter håber på forståelse

Debarshi Mukherjee, stifter og ejer af Tinytots, er ærgerlig over konfliktvarslen.

- I den nuværende situation er det svært for os at finde pengene til at underskrive den overenskomst, LFS har præsenteret os for. Den er lavet til private institutioner. Men fordi vi har status som storordning, får vi meget færre penge fra Københavns Kommune, end hvis vi havde status som privat daginstitution, forklarer Debarshi Mukherjee.

Ikke desto mindre håber han, at Tinytots og LFS kan finde en løsning.

- Vores fortjeneste på storordningerne er meget, meget lille. Men hvis vi arbejder sammen, håber jeg, at vi finder en løsning, der der passer til vores behov og begrænsninger som storordning, siger Debarshi Mukherjee.

via Listen To News