Løkke til højniveaumøde med Trump
Det er afgørende, at vi har et handlekraftigt FN, lyder det fra Løkke før åbning af FN's Generalforsamling.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) deltager i den kommende uge i åbningen af FN's 72. Generalforsamling i New York.

Verdens ledere mødes til den første generalforsamling for FN's nye generalsekretær, António Guterres, og USA's præsident, Donald Trump.

Mandag deltager statsministeren i et højniveaumøde om FN-reformer med Trump og Guterres.

- Vi står over for en lang række problemer, som kun kan løses i et globalt fællesskab, siger Lars Løkke Rasmussen i en skriftlig udtalelse.

- Sikkerhed, klimaforandringer, fattigdom, migration er grænseoverskridende udfordringer, vi ikke kan løse hver for sig. Fælles problemer kræver fælles løsninger. Derfor er det afgørende, at vi har et effektivt og handlekraftigt FN.

- Vi skal have langt større fokus på konkrete resultater, og vi skal være bedre til at samarbejde med erhvervslivet og private investorer, som kan få beslutningerne, vi tager i mødelokalerne, ført ud i livet, siger statsministeren.

FN fik i januar portugiseren António Guterres som ny generalsekretær. Han blev valgt på et løfte om at rydde op i FN-organisationen. Det Hvide Hus bakker Guterres' reformplaner op.

Den amerikanske præsident og 14 lande har tilsluttet sig ti principper for at reformere FN. Blandt de lande er sværvægtere som Storbritannien, Tyskland og Kina.

Stats- og regeringschefer uden for denne kreds er inviteret til at deltage i mødet mandag.

Donald Trump skal tirsdag tale til Generalforsamlingens 193 medlemslande for første gang som præsident.

Ifølge Statsministeriet er især den globale opfølgning på verdensmålene og klimaaftalen fra Paris på dagsordenen i New York, hvor statsministeren er 17.-20. september.

Foruden selve åbningen af Generalforsamlingen vil Lars Løkke Rasmussen deltage i flere møder om blandt andet om innovative løsninger på verdensmålene, kvinders rettigheder, klima og grøn vækst. Det oplyser Statsministeriet.

Før ministerugen starter, vil statsministeren desuden besøge den danske iværksætter Claus Meyers kokkeskole i Brownsville. Det sker sammen med kronprinsesse Mary og topchefen i Novo Nordisk, Lars Fruergaard Jørgensen.

/ritzau/