Lobbyister skriver vores love

En fjerdedel af vores love er skrevet af lobbyister.
Når Lars Løkke Rasmussen sammen med K og resten af V på onsdag præsenterer nye forslag til finansloven, er det ikke umuligt, at lobbyister har haft en finger med i spillet.
Når Lars Løkke Rasmussen sammen med K og resten af V på onsdag præsenterer nye forslag til finansloven, er det ikke umuligt, at lobbyister har haft en finger med i spillet. Foto: Jens Dresling

VK-regeringen præsenterer onsdag sine forslag til finansloven, men man skal ikke regne med, at de har fundet på det hele selv.

Hvert år leverer lobbyister nemlig hundredevis af lovforslag til politikere. Og de har ekstra travlt op til finanslovsforhandlingerne og Folketingets åbning.

Det er blandt andet Dansk Arbejdsgiverforening (DA), som alene op til Folketingets åbning sender op til 100 lovforslag om året til udvalgte politikere i Venstre og Konservative.

Tallene stammer fra en ny bog, som professorerne Ove K. Pedersen og John L. Campbell fra Copenhagen Business School. Det skriver Jyllands-Posten.

Direktør i DA Henrik Bach Mortensen bekræfter og uddyber overfor avisen:

"Vi laver ikke bare 100, men måske 400-500 konkrete forslag til politikerne hvert år. Og vi leverer til begge fløje på Christiansborg," siger direktør Henrik Bach Mortensen til Jyllands-Posten.

Ove K. Pedersen, en af bogens forfattere, peger på, at det er umuligt at vide, hvor stor indflydelse lobbyisterne egentlig hed på dansk politik. Det skyldes, at Danmark ikke har nogen krav om åbenhed om lobbyisme.

"Vi aner ikke, hvad der foregår. Det gør vælgerne heller ikke. Det kan sagtens ske, at DA og DI (Dansk Arbejdsgiverforening og Dansk Industri, red.) slet ikke kan købe politikerne. Pointen er: Vi ved det ikke," siger han til avisen.

Bo Bredsgaard Lund, der underviser i lobbyisme på CBS og Københavns Universitet, vurderer, at mindst en fjerdedel af dansk lov er udtænkt af en lobbyist. Det skriver Jyllands-Posten.

Kilde: Jyllands-Posten.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.