LO: Løkke lapper selvforskyldte huller
Regeringens vækstpakke vil kun skabe få tusinde job til næste år, og det er alt for lidt, mener LO's formand Harald Børsting. Foto: Foto: Territorium
Regeringens vækstpakke er en lappeløsning, der kun skaber få ekstra job, lyder reaktionen fra bl.a. LO, FOA og Liberal Alliance.

"Uambitiøs" og "lappeløsninger".

Regeringens netop fremlagte vækstpakke får hårde ord med på vejen.

Pakken til 11 milliarder kroner vil skabe vækst bl.a. ved at fremrykke offentlige investeringer, en udvidelse af BoligJobOrdningen og en hjælpende hånd til boligejerne.

Men effekten er for lille og kommer for sent, mener LO's formand Harald Børsting.

"Regeringen har ført en alt for stram finanspolitik, og derfor er det på mange måder en selvforskyldt krise, vi står i. Nu lapper regeringen lidt på de huller, den selv har skabt," siger LO's formand Harald Børsting.

Han påpeger, at finansloven i år allerede har kostet 12.000 job, så vækstplanen er ikke nok.

"Det er selvfølgelig bedre end ingenting. Men de samlede effekter af de mange initiativer er jo blot en lille forhøjelse af væksten og nogle få tusinde arbejdspladser næste år," siger LO-formanden.

Også Liberal Alliance mener, at vækstpakken har for lille effekt på beskæftigelsen set i lyset af, at op imod 200.000 arbejdspladser er tabt inden for de seneste år.

"Regeringen håber med sin vækstpakke at skabe ca. 10.000 nye arbejdspladser. Derfor er pakken en lappeløsning. Der bliver ikke taget fat om det egentlige problem med væksten i Danmark," siger partileder Anders Samuelsen og peger på et for højt skattetryk, for dårlige rammevilkår for virksomhederne, og en for stor offentlig sektor.

Hjemmehjælpernes forbund, FOA, kalder vækstpakken "alt for uambitiøs."

"Selvom der også er et par nye og gode initiativer, så hjælper pakken desværre alt for lidt og alt for spredt," siger forbundsformand Dennis Kristensen.

Han mener, at VK's initiativer kan skabe 6.000-8.000 nye job.

"Men at ændre Danmark, så vi står markant bedre rustet til at møde fremtidens udfordringer på den anden side af krisen, er totalt fraværende," siger Dennis Kristensen, der savner udspil om uddannelse og velfærdsteknologi.

I Dansk Arbejdsgiverforening (DA) er der derimod glæde over udspillet, der sikrer, at "Danmarks langsigtede udfordringer kan tackles uden yderligere gældsopbygning."

"Det er helt afgørende, at vi ikke lever videre for lånte penge, men indleder en reformkurs, der kan genoprette Danmarks konkurrenceevne. Det sikrer regeringen med sit vækstudspil," siger Jørn Neergaard Larsen, administrerende direktør i DA.

I Håndværksrådet, der repræsenterer de små- og mellemstore virksomheder, tror man ligeledes på, at vækstpakken kommer til at virke.

"I regeringens udspil er der flere initiativer, der bidrager til at sætte gang i boligmarkedet. Dertil kommer, at regeringen udvider det såkaldte håndværkerfradrag i både dybden og i bredden, så det nu bliver muligt at fratrække 20.000 kr. til vedligeholdelse, samtidig med at ordningen også kommer til at omfatte fritidsboliger", siger politisk chef i Håndværksrådet, Frank Korsholm.