Ny overenskomst for 180.000 statsansatte på plads
De statsansattes topforhandler Flemming Vinther og innovationsminister Sophie Løhde (V) er blevet enige om en overenskomstaftale for 180.000 ansatte i staten. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
De statslige forhandlere er blevet enige om en overenskomstaftale for 180.000 ansatte i staten.

Efter mere end 30 timers afsluttende forhandlinger i Forligsinstitutionen er en ny overenskomst for 180.000 statsansatte faldet på plads lørdag.

Det meddeler de statsansattes topforhandler, Flemming Vinther, og innovationsminister Sophie Løhde (V).

Forliget for blandt andre gymnasielærere, politifolk, fængselsbetjente, præster og ansatte i ministerier og styrelser, har en overordnet økonomisk ramme på 8,1 procent over tre år. Det svarer til rammen i de aftaler, som forhandlerne på det kommunale og regionale område har indgået.

Aftalen sikrer også en fjernelse af privatlønsværnet, ligesom der er fundet en løsning på det forkætrede spørgmål om retten til den betalte frokostpause. De statsansattes ret til betalt spisepause kommer ind som en del af overenskomsten, men hvad lønmodtagerne skulle betale for at få kravet opfyldt, ville topforhandlerne lørdag ikke præcisere.

Dog står det klart, at medlemmerne af HK/Stat, der havde retten til betalt spisepause i forvejen, ikke skal betale for, at blandt andre akademiker-kollegerne nu også har sikret sig denne rettighed.

Prisen for spisepausen er opgjort til 0,35 procent af lønrammen som på det kommunale og regionale område, hvor lignende aftaler faldt på plads. De statsansatte akademikere menes at betale med en del af deres organisationspulje, hvor pengene er målrettet netop dem, og med ændringer i deres rådighedsregler.

- Det er en økonomisk ansvarlig aftale, men også en hvor der er plads til mærkbare lønstigninger for de statsansatte i de kommende år. Så indeholder forliget også en tryghed for den efterhånden meget omtalte spisepause, siger Sophie Løhde til Ritzau.

Også i fagbevægelsen er man glad for aftalen.

- Vi har lavet en aftale, der indeholder en afbalanceret aftale om spisepausen, siger topforhandler Flemming Vinther til Ritzau.

Med forliget på statens område er aftaler for hele den offentlige sektor nu på plads. Natten til lørdag landede en samlet aftale for samtlige faggrupper under regionerne, mens de kommunale forhandlere kunne trykke hånd på et forlig allerede fredag ved middagstid

Læs Avisen.dk’s dækning af OK18

Det ved vi om den statslige aftale

* Offentligt ansatte får lønstigninger, som sikrer reallønsstigninger, og den offentlige lønudvikling følger den private. Det er samtidig lykkedes at fjerne privatlønsværnet. 

* Lønrammen er på 8,1 procent over de næste tre år. 

* Aftalen indeholder en eksplicitering af den betalte spisepause. Det betyder, at de statsansattes ret til betalt spisepause kommer ind som en del af overenskomsten. Det vides endnu ikke, hvad lønmodtagerne har betalt for det. 

* En kommission på det kommunale område skal skabe et grundlag for forhandlingerne om en ny aftale om arbejdstid, også for underviserne i staten. 

* Aftalen indeholder ikke et nyt lønsystem. Det var ellers statens topforhandler Sophie Løhdes ønske, at man fik et nyt lønsystem, så folk kan blive mere individuelt belønnede.

Kilder: Ritzau, Sophie Løhde, Flemming Vinther, CFU

via Listen To News