Ledere: Flere ansatte kommer på kursus i 2016
Flere medarbejdere kan ifølge måling regne med at komme på kursus i 2016. Eksempelvis kan receptionister i København komme på kursus i korrekt fremtoning og god omgangstone. Foto: Colourbox.
Cheferne regner med, at flere ansatte skal efteruddanne sig i 2016. Det er tvingende nødvendigt med opkvalificering, mener organisationen Lederne.

Flere medarbejdere kan regne med at komme på kursus i at bruge regneark, kundebetjening eller andre former for efteruddannelse.

Det fremgår af af en ny undersøgelse fra organisationen Lederne. 1.603 ledere har deltaget i undersøgelsen, og de er blevet spurgt om, hvad deres planer er i forhold til at efteruddanne ansatte i første halvdel af 2016.

Ifølge målingen regner 31 procent af de adspurgte ledere med, at et stigende antal medarbejdere kommer af sted på efteruddannelse det næste halve år. Kun 8 procent regner med, at færre ansatte bliver efteruddannet.

Sammenligner man den nye undersøgelse med tilsvarende undersøgelser fra de seneste år, tyder det på, at der er en svag stigning i andelen, der regner med mere efteruddannelse af medarbejderne.  Andelen er på to år steget fra 29 til 31 procent.

Chefernes planer om efteruddannelse af de ansatte glæder uddannelseschef hos Lederne, Thomas Christensen.

- Som arbejdsmarkedet ser ud i øjeblikket, er det tvingende nødvendigt for både medarbejdere og ledere løbende at opkvalificere deres kunnen og viden, siger Thomas Christensen, og uddyber:

- Det skal dels ske for, at de kan forblive attraktive og udvikle sig på den virksomhed, de p.t. er på, men i lige så høj grad for at være attraktive for eventuelle kommende arbejdsgivere.

LO: Vi vil se det i virkeligheden

I fagbevægelsen føler man sig ikke helt overbevist om, at lederne rent faktisk vil sende flere ansatte på efteruddannelse.

- De senere år er der kommet færre og færre på AMU-kurser. Så vi har til gode at se, om ledernes planer bliver til virkelighed. Det håber jeg selvfølgelig, at de gør, for vi kan ikke leve af mindre uddannet arbejdskraft i Danmark, siger næstformand i LO-fagbevægelsen Ejner K. Holst.

Antallet af folk på AMU-kurser er faldet markant. Fra 402.000 mennesker i første halvår af 2011 til 265.000 mennesker i første halvår af 2015. Det viser de nyeste tal fra Undervisningsministeriet.

Med til billedet af efteruddannelse hører, at der foregår meget uden for AMU-centrene. Blandt andet kurser udført af andre udbydere og direkte undervisning i virksomhederne.

Mangel på rette folk

Når lederne kigger ind i første halvår af 2016, forventer mellem 16 og 20 procent af dem, at der bliver problemer med at få fat i faglærte, højtuddannede medarbejdere og ledere.

Mangel på danskere med de rette kvalifikationer kan få nogle ledere til at rette øjnene mod udlandet, når ledige stillinger skal besættes.

- Set i dét lys er det positivt, at virksomhederne skruer op for efteruddannelses-budgetterne af både ledere og medarbejdere, siger Thomas Christensen.