Hver anden: Jeg har ingen plan om at blive klogere i 2016
Har du planlagt at blive undervist i 2016? Hvis ikke er det værd at overveje, mener LO-fagbevægelsen. Foto: Colourbox.
Har du planer om at tage på kursus eller efteruddanne dig i 2016? Nej, siger hver anden i ny måling. Sats på uddannelse i stedet for fjollet nytårsforsæt, opfordrer LO-næstformand.

Der bliver talt meget om, at folk løbende skal uddanne sig for at kunne følge med på jobbet. Alligevel siger hver anden dansker mellem 18 og 60 år, at de ikke planlægger at tage på kursus eller på anden måde blive klogere på deres arbejde i det nye år.

Det fremgår af en ny undersøgelse, som analysefirmaet Wilke har gennemført for Avisen.dk.

At så mange som hver anden har tænkt sig at gå gennem 2016 uden at blive opkvalificeret er ikke tilfredsstillende. Det mener næstformand i LO-fagbevægelsen Ejner K. Holst.

- I stedet for at man har et eller andet fjollet nytårsforsæt, vil jeg opfodre til, at man overvejer, om 2016 ikke skal bruges til at udbygge kompetencerne, siger Ejner K. Holst til Avisen.dk og fortsætter:

- Ingen regner jo med, at de kan gå gennem hele deres arbejdsliv uden at bygge videre på den uddannelse, som de tog en gang. Så fra tid til anden skal man lige stoppe op og spørge sig selv:

- Hvad bliver kravene til mig i fremtiden? Og hvordan ser det ud med mine kompetencer nu?

I den nye undersøgelse siger hver tredje, at de planlægger at efteruddanne sig i det nye år.

- Jeg glæder mig over den tredjedel. At efteruddanne sig er er en måde at bevare sin værdi på arbejdsmarkedet, og det kan øge chancen for at få et andet job, som ikke er så belastende, siger Ejner K. Holst.

Ifølge ham er for få lønmodtagere opmærksomme på, at de i mange tilfælde har ret til efteruddannelse.

- En stor del af LO-fagbevægelsens medlemmer har ret til mindst en uges efteruddannelse om året, hvor de i mange tilfælde vil kunne få næsten fuld løn. Det giver gode muligheder for uddannelse, som fagforeningen gerne rådgiver om, siger Ejner K. Holst.

Chefer skal melde klart ud

Ud over at Ejner K. Holst opfordrer den enkelte til at holde sig til ilden med uddannelse, er det også vigtigt, at arbejdsgiverne er deres ansvar bevidst.

- Arbejdsgiverne skal blive meget bedre til at melde klart ud om, hvilke kompetencer de har brug for i fremtiden. Og så sørge for at de ansatte bliver efteruddannet derefter, siger Ejner K. Holst og fortsætter:

- I en del tilfælde har arbejdsgiverne ikke sørget for at få folk efteruddannet i tide, og så står de pludselig nærmest desperate og efterlyser folk med en melding om, at ’vi skulle allerede i går have brugt en mand, som kan det og det.’