Lassie-hund opdagede sin ejers kræftknude
Det var en hund som denne, der opdagede sin ejers brystkræft. Colourbox
En 46-årig mor til tre kan takke familiens hund for, at hendes cancer blev opdaget i et tidligt stadie.

Josie Conlon fra den nordøst engelske by Stockton-on-Tees kan takke sin toårig collie, Ted, for at gøre hende opmærksom på, at hun havde en kræftknude i brystet.

The Telegraph skrev forleden, at hunden begyndte at hyle og lægge sig ind til brystet, hvorefter Conlon lagde mærke til knuden. På grund af Teds reaktion blev knuden opdaget i tide og fjernet, inden den nåede at sprede sig, siger Josie Conlon.

Den 46-årige mor til tre er nu opsat på at oplyse andre hundeejere om, at de skal være opmærksomme, hvis deres hund prøver at fortælle dem noget.

- Jeg tror, at der er mange, som ville skubbe deres hund væk, hvis den begyndte at krasse på deres bryst, men Ted reddede virkelig mit liv, siger Josie Conlon.

At hunde sandsynligvis har en ganske særlig evne til at snuse sig frem til kræft, er ikke nyt. For nogle år siden viste et forskningsprojekt i Østrig, at hunde kan opdage lungekræft. I undersøgelsen snusede hundene til i alt 120 åndedrætsprøver, og i 70 procent af tilfældene kunne de identificere lungekræft.

I 2004 konkluderede britiske forskere, at hunde kunne optrænes til at spore blærekræft alene ved at lugte til urin fra mennesker. Det samme bekræftede en italiensk undersøgelse sidste år.