VORES VALG

Lars Løkke er stadig landets leder

Det er nok overraskende, når man har set den røde søjle vokse over den blå på valgaftenen i går, men Løkke er faktisk stadig landets leder.
En glad Lars Løkke ved stemmeboksen i går. Han tabte valget, men officielt er venstrelederen stadig landets leder.
En glad Lars Løkke ved stemmeboksen i går. Han tabte valget, men officielt er venstrelederen stadig landets leder. Foto: Jens Dresling / POLFOTO

Alle overskrifter taler deres klare sprog her til morgen: Helle Thorning-Schmidt er Danmarks nye leder.

Men det passer faktisk ikke helt. Lars Løkke Rasmussen er nemlig officielt statsminister, indtil han siger op, og han beholder statsmagten, indtil der officielt er dannet en ny regering.

"Lars Løkke går til dronningen og indgiver sin afskedsbegæring, fordi der er flertal imod ham. Han fortsætter så som forretningsministerium, indtil der er udpeget en ny regering," siger Christoffer Green-Pedersen, der er professor i statskundskab ved Aarhus Universitet.

Løkke var hos dronningen klokken 11 i dag, så det er altså slut med statsministertitlen nu.

Men posten som formand for forretningsministeriet indebærer den officielle statsmagt, indtil Thorning har dannet sin regering og er indsat som statsminister.

Der kan sagtens gå en rum tid, før Thorning og co. er blevet enige om det regeringsgrundlag, der skal til, før den røde blok overtager regeringsmagten.

I teorien kan Løkke altså stadig skulle træffe beslutninger for Danmark.

"Danmark skal jo have en regering, hvis der skulle komme en eller anden krisesituation, hvor nogen skal handle. Det er derfor, han fungerer som forretningsministerium, men som udgangspunkt er det en ren formsag og bare indtil, der er dannet en ny regering," forklarer Green-Pedersen.

Han understreger dog, at det kun er rent officielt, at Løkke stadig har magten.

"De (forretningsministeriet, red.) gør så lidt som muligt. Det er kutyme. Men der kan jo komme en eller anden sag, en naturkatastrofe eller lignende, der kræver, at nogen kan handle som regering, og så er det dem, der gør det," siger Christoffer Green-Pedersen og fortsætter:

"Men hvis det endelig var, ville han nok snakke med Helle Thorning om det."

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.