Sammenlignet med andre erhvervsuddannelser ligger landbrugsskolerne lunt i svinget i forhold til at fastholde de unge.
Flere landbrugsskoler, som Fagbladet 3F har været i kontakt med, melder ud, at over 90 procent af deres elever sidste år fuldførte den uddannelse, de var startet på. Et tal, der ligger langt over det samlede gennemsnit.
Det hænger i høj grad sammen med, at mange landbrugsskoler er kostskoler, hvor størstedelen af eleverne bor, spiser og holder fri sammen, lyder det fra forstanderne.
Eleverne får ikke bare et tæt forhold til hinanden, men også til skolens lærere og ledelse. Og det giver nogle muligheder, som ikke findes på andre uddannelser.
- Kostskoleformen gør, at der er mere voksenkontakt uden at det bliver kontrol. Vi kan gribe hurtigt ind, hvis en elev viser tegn på frafald. Det er jo tit små ting. For eksempel kan en elev have svært ved at komme op om morgenen. Så kan vi gå direkte ned og sige: skal du ikke op kammerat?, siger forstander på Nordjyllands Landbrugsskole, Niels Quist-Jensen.
På Agroskolen Hammerum har forstander Marianne Oksbjerre tildelt en kvindelig lærer støttetimer til elever, der er på vippen. Og de timer er godt givet ud.
- Jeg tror hun har reddet 3-4 elever. Vi kender de unge og er tæt på dem. Vi gør meget for at støtte dem fagligt, siger forstanderen.