S og SF vil have gyllen væk fra markerne og ind i biogasanlæg, og så skal landmændene lave bedre og dyrere fødevarer.
Det er de to hovedspor i rød bloks landbrugsudspil, fortæller SFs økonomiske ordfører Ole Sohn.
"Det er helt afgørende, at vi finder nogle nye indtjeningsmuligheder for landbruget, frem for hele tiden at fokusere på om de skal have øget tilskud. Det er ikke holdbart i længden," siger Ole Sohn til Newspaq.
Den mere forædlede fødevareproduktion skal få indtjeningen til at stige både herhjemme, men især i form af mere eksport.
"Vi er i en situation, hvor behovet for fødevarer verden over stiger, og vi kan konstatere, at der bliver flere købedygtige forbrugere i andre dele af verden. Derfor tror jeg, at noget af det, som dansk landbrug kan tjene på i fremtiden, er at forædle fødevarene mere og lave flere højværdiprodukter," siger Ole Sohn.
Samtidig vil S-SF sikre en ny indtjening til landbruget ved at fjerne gyllen fra markerne. I stedet skal det forarbejdes til biogas og biobrændsel. Omstillingen fra gyllespredning på markerne til energiforarbejdning skal ske over ti år.
"Det betyder, at landbruget med tiden kan overgå fra at være energiforbruger til at være energileverandør. Man får en win-win situation, hvor landbruget får øget indtægt på gyllen, samtidig med at vi får mere alternativ energi i samfundet, og vi får en øget indtjening til miljøteknologierhvervet," siger Ole Sohn.
Brancheorganisationen Landbrug og Fødevarer er umiddelbart positiv over for S og SF's landbrugsudspil, så længe økonomien i det kan hænge sammen for landmændene.
"Det kræver selvfølgelig at afregningsprisen bliver højere. Det var jo også sådan, man fik gang i vindmølleindustrien, ved at lave nogle afregningspriser, der rykkede. Ellers bliver det meget svært at overbevise kreditforeninger og banker om, at det er en god idé at investere i det her, siger formand Niels Jørgen Pedersen til Newspaq.
Med hensyn til fødevareproduktionen er han glad for, at S og SF vil investere mere i forskning og udvikling på området, for Danmark er allerede førende inden for højværdiprodukter.
"Når vi kommer ud i verden, så er de varer, der kommer fra Danmark jo helt unikke fødevarer, hvor man betaler en betydeligt højere pris for produkter fra Danmark, fordi vi har så stor fødevaresikkerhed og så god dyrevelfærd som vi har. Det skal vi selvfølgelig blive bedre til at bruge endnu mere," siger han.