Administration 

Lægerne har berøvet Charlotte 10 år

Efter 12 års sygdom har sundhedsvæsenet besluttet, at de ikke vil hjælpe Charlotte Sørensen. Hun kæmper for at få myndighederne til at indse skandalen: Selvom hun har tegn på tuberkulose, er hun aldrig blevet testet tilbundsgående for sygdommen.

• Læge: Jeg har aldrig oplevet noget lignende

Vi er i 1995. Charlotte Sørensen er 31 år, uddannet tandlæge og har tonstung tillid til det sundhedsvæsen, hun selv er uddannet til at være en del af. Og så har hun fået et godt job i et stort medicinalfirma.

Hjertet bobler af drømme om rejser, børn, karriere og kærlighed. Hun elsker livet og vil opleve det med den mand, hun er sammen med. De er begge højtuddannede og i gode job. Fremtiden ligger lys og lovende foran Charlotte.

»Veninderne grinte og kaldte mig Road Runner, fordi jeg altid havde fuld fart på. Jeg troede jo, at jeg skulle i gang med det hele. Få en familie og en karriere. Men sådan skulle det ikke være.«

Mørket kommer

Når man ser på Charlottes liv i dag, er det næsten umuligt at forestille sig, hvor meget hun har mistet siden dengang. Som hun sidder i sin mørke lejlighed og fortæller om sin lyse fortid, stråler de ellers trætte øjne.

Gardinerne i lejligheden i Ordrup nord for København er trukket for, for hun kan ikke klare sollyset. I en alder af 43 år kan hun kun være oppe få timer om dagen, fordi træthed, svimmelhed og rygsmerter tvinger hende ned at ligge. Hun får voldsomme anfald af kløe over hele kroppen. Hendes mave er hård og udspilet, og hun er stadig plaget af dunkende smerter, hun i alle årene har haft i højre side.

Bare en halsbetændelse

Det begynder alt sammen med en halsbetændelse. Og sådan en er ikke noget at være bange for i et land som Danmark. Skulle man tro.

Men måneden efter kommer det første gang, det forfærdelige: trætheden, svedeturene og den infernalske dunken i højre side af maven.

»Dengang forstår jeg det ikke. Jeg havde aldrig været syg før. Det var helt uvirkeligt, at jeg pludselig havde det så dårligt. Jeg slæbte mig på arbejde hver dag – jeg ville jo ikke melde mig syg, når jeg lige var blevet ansat. Men hver dag, når jeg kom hjem, måtte jeg gå i seng med det samme,« siger Charlotte Sørensen.

I starten af 1997 går det helt galt.

»Ryggen og nakken gør ondt, som om jeg har meningitis. Pludselig kan jeg slet ikke tåle at være udenfor i sollyset. Jeg bliver svimmel og får synsforstyrrelser. Til sidst må jeg holde op med at arbejde. Det var meget, meget svært,« siger Charlotte Sørensen

Læger undersøger hende for blindtarmsbetændelse, underlivssygdomme, borrelia, sklerose og tarmbetændelsen morbus cron. Hun fejler ingen af delene. Lægerne fjerner sammenvoksninger i mavens højre side, som kan være tegn på infektion.

Måneder bliver til år. Lægerne fjerner blindtarmen og finder væske i maven. De tjekker binyre og hormonsystem. Årene går, men ingen kan fortælle Charlotte, hvad hun fejler.

En dag i 1999 falder Charlottes mistanke på tuberkulose. Symptomerne passer godt, og i sit arbejde som tandlæge har hun ofte været tæt på patienter fra tuberkuloseramte lande.

»Fra den dag sætter jeg mig ind i alle detaljer, jeg kan finde om sygdommen. Det virker, som om lægerne bare sender mig frem og tilbage mellem afdelinger og hospitaler, og at alle prøver at fralægge sig ansvaret,« siger Charlotte Sørensen.

Tegn på tuberkulose

Charlotte får lavet en såkaldt mantoux-test på Rigshospitalet. Den tyder på tuberkulose. Men lægerne følger kun op ved at tage afføringsprøver, selvom Charlotte har læst sig til, at det slet ikke er en præcis måde at finde tuberkulose på. Prøverne viser ikke tegn på tuberkulose.

Hendes egen læge foretager endnu en mantoux-test, der viser, at Charlotte kan have tuberkulose. Derfor henviser han hende til specialister på Hvidovre Hospital, men de vil ikke indlægge hende. Hun har været der før og er betragtet som udskrevet, lyder svaret fra Hvidovres læger. Også selvom hun ikke er rask og ikke er gennemundersøgt for tuberkulose.

Hun opsøger i stedet læger på privathospitalet Mølholm. De mener, det er tuberkulose, og henviser til hurtig operation på Horsens Sygehus.

Efter fem måneder meddeler læger på Horsens Sygehus, at de vil operere hende og fjerne et stykke tarm, som skanninger viser er sygt. Men da Charlotte vågner af narkosen, viser det sig, at de kun har taget prøver, for tarmen så ikke syg ud, fortæller lægerne. Og ingen af prøverne er sendt til såkaldt dyrkning, som er den sikreste analyse for tuberkulose.

»Det var uvirkeligt. Hvorfor havde de ikke taget prøver, som kunne vise, om jeg havde tuberkulose? Jeg fik en uhyggelig følelse af, at de slet ikke ville finde ud af, hvad jeg fejlede,« siger Charlotte Sørensen.

Ingen vil hjælpe

Charlotte bliver flere gange henvist til indlæggelse. Hvidovre og Rigshospitalet afviser at indlægge hende, for hun er jo udskrevet. Og det hjælper ikke, at Charlotte skriver brev efter brev til hospitaler og myndigheder og forklarer, at hun aldrig er blevet undersøgt til bunds for tuberkulose.

Ligegyldigt hvem Charlotte henvender sig til, får hun at vide, at der ikke er mere at gøre, når eksperterne på Hvidovre og Rigshospitalet ikke vil hjælpe hende.

Charlotte får i 2003 at vide, at hun må leve og dø med sin sygdom. Men det kan Charlotte ikke. Hun og hendes egen læge, Søren Barton McNair, forsøger i stedet på egen hånd at finde ud af, hvad hun fejler.

I de følgende år får hun gennembrud på gennembrud. Seruminstituttet tester hende med den nyeste metode kaldet inteferon-gamma-test og konstaterer, at hun enten har eller har haft tuberkulose. Ekspert Niels Seersholm ved Gentofte undersøger hendes sag og når til samme konklusion.

I 2005 skriver Charlottes læge, Søren Barton McNair, til sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen. McNair beder ham sende Charlotte til en specialklinik i udlandet. Det bliver det første af mange, mange breve, som Charlotte Sørensen og Søren Barton McNair sender til ministeren.

Hver gang er svaret, at hun ikke kommer til udlandet, så længe de bedste danske læger på området ikke vil godkende det.

»Jeg undrer mig og vil selvfølgelig have svar på, hvordan de med sikkerhed kan vide, at jeg ikke har tuberkulose. Og hvorfor jeg ikke kan blive sendt til undersøgelse i udlandet, når nu alle danske myndigheder siger, at de ikke kan finde ud af, hvad jeg fejler,« siger Charlotte Sørensen.

Trods 12 års kamp med sundhedsvæsenet bruger hun stadig sine vågne timer på at skrive breve. Hun har klaget til Patientklagenævnet, og hun og hendes egne læger skriver igen og igen til Lars Løkke Rasmussen.

Nægter at give op

Hun kæmper mod tårerne, når hun tænker på, hvordan hendes liv ville være uden sygdommen og slagsmålet med myndighederne.

»Jeg har ikke bare måttet kæmpe en kamp mod sygdommen – som andre, der er syge. Jeg må også kæmpe mod sundhedsvæsenet. Men jeg vil ikke være et offer, og jeg har sagt min uforbeholdne mening om den her sag i de breve, jeg har skrevet. Jeg har nok kæftet for meget op, men vi har jo ytringsfrihed i Danmark,« siger Charlotte Sørensen.

Følelsen af uretfærdighed driver hende fremad, selvom kræfterne er små. Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at man i Danmark kan være beviseligt syg i 12 år, uden at nogen så meget som finder ud af, hvad man fejler, mener Charlotte Sørensen.

»Jeg ligger her i min seng dag efter dag, mens årene går. Jeg ville gerne have haft børn. Kunnet arbejde og have en karriere, en sød kæreste og haft overskud til mine venner. Alt det kan jeg ikke,« siger Charlotte Sørensen.

Hun er i dag dybt desillusioneret over det sundhedsvæsen, hun selv er uddannet til at arbejde i.

»Det har berøvet mig mindst 10 år af mit liv.«

faktaboks

Har træthed, nattesved og mavesmerter og en række andre symptomer.

Har flere gange fået påvist tykke og stive tarmvægge og et hårdt objekt i højre side af maven.

Har flere gange fået lavet mantouxtest, der tyder på tuberkulose, og en nyere test – inteferon-gamma, som er positiv.

Er blevet undersøgt for tarmbetændelsen morbus cron, underlivssygdomme, sklerose og en lang række andre sygdomme – men har aldrig fået analyseret prøver fra tarmen ved såkaldt dyrkning.

Tarmtuberkulose:

Starter typisk med symptomer i halsen.

Giver feber, træthed, vægttab, nattesved og mavesmerter. Kan give diaré, blødninger og væske i maven. En udfyldning – et hårdt objekt – i højre side af maven er almindelig.

Sygdommen kan til forveksling ligne tarmbetændelsen morbus cron, blandt andet fordi tarmvæggene kan fortykkes.

Tarmtuberkulose kan vise sig i afføringsprøver, skanninger, der viser stivhed og hårde objekter ved tarmen, og ved såkaldt mantouxtest.

Den sikreste måde at påvise tarmtuberkulose er at analysere prøver fra tarmen ved såkaldt dyrkning.

Sygdommen kan kureres med kemoterapi eller operation. Over 90 procent bliver raske.

Sygdommen er sjælden i vestlige lande, men udbredt i lande som Indien.

Har træthed, nattesved og mavesmerter og en række andre symptomer.

Har flere gange fået påvist tykke og stive tarmvægge og et hårdt objekt i højre side af maven.

Har flere gange fået lavet mantouxtest, der tyder på tuberkulose, og en nyere test – inteferon-gamma, som er positiv.

Er blevet undersøgt for tarmbetændelsen morbus cron, underlivssygdomme, sklerose og en lang række andre sygdomme – men har aldrig fået analyseret prøver fra tarmen ved såkaldt dyrkning.

cykelrytter på landevej
Sport

Optimistisk Vingegaard-chef tror fortsat på Tour-hattrick

Nik & Jay på scenen
Kendte

Så mange millioner tjener Nik og Jay

Nyheder

Kongeparret deltager i fejring

en virksomhed set fra vejen
Nyheder

Konkurs igen - alle ansatte hjemsendt

medicin
Nyheder

Hver tredje på diabetesmidlet Ozempic har ikke sukkersyge

en kæmper i kamp
Kendte

Dansk MMA-kæmper

går ind i politik

Pengesedler og mønter
Nyheder

Regeringen klar
med nyt fradrag

en ladcykel
Nyheder

Yderligere syv
ladcykler tilbagekaldes

en mand på en balkon med udsigt
Kendte

Spindoktor står til
stor milliongevinst

bygning i brand
Krimi

Flammer raserer ejendom

Pengesedler og mønter
Nyheder

Danskere i hundredvis

får stoppet pensionen

en banks facade
Nyheder

Danske Bank scorer igen milliarder på få måneder

Nyheder

Flere og flere huse sættes til salg

Nyheder

Abortgrænsen

hæves til 18. uge

Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Nyheder

Fredag rammer 23 grader

en mand
Nyheder

Glemsom
Boris Johnson afvist

Jørgen Ejbøl
Nyheder

Betaler millionerne

tilbage efter kritik

En politibil og betjente på stedet
Krimi

Politiet afgav

varselsskud

En barnehånd rækker efter en donuts.
Nyheder

Antallet af overvægtige

børn er steget

Amanda Collin i rollen
Kendte

Amanda Collin med i

stor international serie

Troels Lund Poulsen og Michael Hyldgaard
Nyheder

Troels Lund Poulsen:

Ikke et kønt forløb

Pogacar og Vingeggard
Sport

Pogacar krydser fingre for Vingegaard

Frederik og Mary giver hånd med nogle af de fremmødte
Kongelige

Frederik og Mary

kom til undsætning

En mørklødet mand
Krimi

Politiet efterlyser

offer for hadforbrydelse

Julie Christiansen og Ask Hasselbalch på den røde løber.
Kendte

Skuespiller

venter barn igen

Morten Messerschmidt ser alvorlig ud.
Nyheder

Messerschmidt

aflyst: For farligt

Nikolaj Hübbe i smoking
Kendte

Nikolaj Hübbe

stopper

portræt mand
Krimi

Stig Tøfting frifundet

fire personer
Kendte

Klar på endnu en omgang

frederik og mary
Nyheder

Kongeparret: 

Første gang nogensinde

portræt kvinde
Kendte

Fylder 80 år:

Sådan bliver hun fejret

motorvej styrtet sammen
Nyheder

48 personer døde efter

stort kollaps på motorvej

portræt kvinde
Kendte

Julie Berthelsen:

Med i nyt superband

vindmæller
Nyheder

Kraftig vind giver

Ørsted ekstra vind

spillekupon
Nyheder

Nybagt millionær: 
Familien bestemmer ferien

Nyheder

Flere lever

længere med kræft

logo novo
Nyheder

Novo med giga-succes: 

Endnu et vildt overskud

badegæster
Nyheder

DMI: Husk solcreme

- op til 22 grader

skyttegrave
Nyheder

USA: Rusland

bruger kemiske våben

logoer sociale medier
Nyheder

Sociale medier gør os syge

menneskemængde
Nyheder

Melodi Grand Prix:

Ingen palæstinensiske flag

Nyheder

Lone Scherfig:

Høster stor ros

portræt mand
Nyheder

Højeste niveau siden 2001

portræt mand
Nyheder

Harvey Weinstein:

Voldtægtssag skal gå om

logo med bogstaver
Helt vildt

Video: Kræftsyg immigrant

vinder næsten 10 milliarder

traktor
Nyheder

29 kvæstet i traktorulykke

portræt kvinde
Nyheder

Von der Leyen:

Starten på en ny EU-æra

menneskemængde i New York
Nyheder

300 propalæstinensere

anholdt i New York

logo bogstaver
Krimi

Løsladt i mørklagt terrorsag

Mand og kvinde
Kendte

Badehotellet samlet igen

portræt mand
Nyheder

Penge skal

trække flere soldater

portræt mand
Kendte

Video: Overrasker

i Løvernes Konge

Nyheder

Nu er det helt slut

Nyheder

Justitsministeren afbryder 1. maj-tale

Lægebil i fart
Nyheder

Tømrer død - faldt ned fra stillads

Nyheder

Stjerner nomineret til Årets Reumert

Side på politibil
Krimi

Skud på politistation:

Betjent frifundet 

Kvinde og præst ved dåb
Kongelige

Prinsesse får ikke en krone

mand med fuldskæg i jakkesæt og slips
Kendte

Bedemanden fra TV:

Så meget har han tabt sig

Nyheder

Partier vil bruge milliard på at forbedre Arne-pension

Mette Frederiksen portræt
Debat

Dyrby: Kære Mette, giv os et kæmpe projekt, der gør os alle stolte

løbere på bro
Nyheder

Broløb kan give kø på vejene

Mand kigger ind i kameraet
Bøger

Paul Auster er død

Pakning med medicin
Sundhed

Novo banker prisen ned på omdiskuteret medicin

Changpeng Zhao
Nyheder

Tidligere topchef

idømmes fængsel 

fra pressemødet
Nyheder

Værnepligt til kvinder

og flere skal aftjene

En byggeplads
Nyheder

Har krævet sit

første dødsoffer

Overvågningsbillede
Krimi

Politiet: Hvem er han?

Meget kraftig røg over havneområde
Krimi

Brand på skib

påvirker hele byen

Søren Mørch og Ritt Bjerregaard.
Kendte

Efterlader millioner:

Her er arvingerne

Skibet omgivet af røg
Krimi

Brand i skib:

Sådan opstod den

Kong Frederik og dronning Mary ankommer sammen
Kongelige

Mary og Frederik

bød på frokost

Stig Tøfting i profil på dyster baggrund.
Kendte

Tøftings voldssag:

Offer er væk

hakket kød
Nyheder

Frygter flere smittede

efter salmonellaudbrud

En auktionshammer
Nyheder

Ansatte byder selv:

Vil se på lovgivningen

en mand
Kendte

Andreas Mogensen: 

- Jeg var svimmel

og havde hovedpine

en mobil med en app
Krimi

EasyPark får millionbøde

bygninger
Krimi

Mistænkeligt forhold:

Kvinde ført bort i DNA-dragt

to personer
Film og TV

Derfor fik Otilia og Aurland ikke hinanden