Kvinder kan overse risikoen for hjerteanfald
Kvinde får taget blodtryk (Foto: Colourbox/Free)
Rygning, diabetes og forhøjet blodtryk øger risikoen for hjerteanfald. Et nyt studie peger på, at faktorerne øger risikoen endnu mere for kvinder end mænd.

Selv om risikoen for hjerte-kar-sygdomme er højere for mænd, fritager det ikke kvinderne. Og risikoen for begge køn stiger med alderen.

Det fortæller Peter Riis Hansen, som er læge på Hjertemedicinsk Afdeling på Herlev og Gentofte Hospital og klinisk professor ved Københavns Universitet.

- Der er stadig en vis tilbøjelighed i befolkningen til at tro, at kvinder på en måde er beskyttet. Det er de også før menstruationsophør, men så kommer det typisk fem-ti år senere, siger Peter Riis Hansen og fortsætter:

- Kvinder er typisk ældre, når de får hjerte-kar-sygdomme og blodprop i hjertet. Men de bliver desværre også hyppigt ramt, og i virkeligheden er hjerte-kar-sygdomme også den største dræber hos kvinderne.

Og faktisk viser et nyt studie, at nogle af de faktorer, der øger risikoen for blodprop i hjertet, i højere grad øger kvindernes risiko end mændenes.

Det gælder faktorerne rygning, forhøjet blodtryk og diabetes. Det viser et britisk observationsstudie, hvor forskere har analyseret data fra 471.998 personer uden en forhistorie med hjerte-kar-sygdomme.

Studiet er publiceret i det anerkendte medicinske tidsskrift The BMJ - the British Medical Journal.

- Det har tidligere været et tema, om det er nogle andre ting, der er risikofaktorer for kvinder mere end for mænd. Men langt hen ad vejen er det de samme risikofaktorer - specielt rygning, forhøjet blodtryk, overvægt og forhøjet kolesterol, konstaterer Peter Riis Hansen.

Han bemærker, at en potentiel forklaring på, hvorfor rygning, diabetes og forhøjet blodtryk ser ud til at have en større risikoeffekt hos kvinder, kan være, at det bliver dårligere behandlet hos kvinder.

- Der kan være en vis underbehandling, fordi man ikke er så opmærksom på det hos kvinder, fortæller Peter Riis Hansen og tilføjer:

- Det gælder også egenomsorg. Hvis kvinder får ondt i brystet, er deres første tanke måske ikke en blodprop i hjertet. Det kan have en betydning, hvis kvinderne ikke tror, de bliver ramt af hjerte-kar-sygdomme.

Resultaterne af undersøgelsen var over en årrække på syv år, at hos de kvinder, der røg, var risikoen for hjerteanfald 55 procent højere end hos de mænd, der røg.

Risikoen for hjerteanfald ved forhøjet blodtryk var 83 procent højere for kvinder end mænd.

Risikoen for hjerteanfald i forbindelse med type 2-diabetes var 47 procent højere hos kvinder, mens den øgede risiko for hjerteanfald var tre gange højere for kvinder med type 1-diabetes end mænd med diagnosen.

/ritzau fokus/

Af Anna Raabæk/ritzau fokus/
via Listen To News