Krisetrend: Vi giver sommerferien sparekniven
Vi er så bange for at ende i arbejdsløshedskøen, at vi sparer på både komforten og friheden, når vi skal på sommerferie.  COLOURBOX
To nye undersøgelser peger i samme retning. De arbejdende danskere har skruet ned for både feriebudgettet og friheden i år.

For nogle er bilferien i Frankrig byttet ud med teltferie i bedstemors baghave. For andre er de tre uger på langs blevet til to.

En Wilke-undersøgelse blandt 500 arbejdende danskere og en Epinion-undersøgelse blandt flere end 5.000 medlemmer af fagforeningen, HK Privat, viser samme tendens.

Årets sommerferie er billigere og kortere end før.

Med livrem og seler

Hvert tredje HK Privat-medlem svarer ja, når de bliver spurgt, om de har sparet "rent økonomisk" på årets sommerferie.

"Det er et tegn på krisebevidsthed blandt medlemmerne. Mange har oplevet kollegaer og venner blive ramt af fyringsrunder. Derfor holder mange nok lidt igen," siger Marianne Vind, der er næstformand i HK Privat.

HKernes bekymring er ikke ubegrundet.

Hvert femte HK Privat-medlem har selv oplevet at blive fyret inden for de sidste to år.

Hele Norden sparer

At vi giver sommerferien sparekniven, overrasker ikke Nordeas ekspert i forbrugerøkonomi.

"Det er ikke kun danskerne, der sparer. Vores analyser viser, at hele Norden sparer. Nordmændene gør det for eksempel også, selvom de ikke behøver det. Krisen får forbrugernes hjerter til at slå i takt. Vi sparer op, for hvad nu hvis?" lyder det fra Ann Lehmann Erichsen.

Ifølge forbrugerøkonomen er det sund fornuft ikke at frådse, når vi booker ferie.

"Ferien behøver ikke at være svinedyr. De fleste har venner og familie, der har et sommerhus herhjemme, som de kan låne eller leje for et symbolsk beløb," siger hun.

Se også: Smed får 12.000 kroner for ødelagt ferie

Find ferien på jobbet

Undersøgelsen blandt HK-medlemmerne viser også, at næsten alle - otte ud af ti - har planlagt deres ferie "flere måneder i forvejen", og det er der ifølge Nordeas forbrugerøkonom en rigtig god grund til.

[pagebreak]

Hun anbefaler, at forbrugerne sommetider retter blikket mod deres egen arbejdsplads i stedet for rejsekatalogets billeder.

"Flere firmaer og fagforeninger har ferieboliger i Europa eller sommerhuse herhjemme til en billig penge, men du skal typisk booke i god tid for at have en chance," siger Nordeas ekspert.

Se også: Sådan gør du med uafholdt optjent ferie

Færre stjerner og færre uger

At skrue ned fra tre-stjernet til to-stjernet ferie er ikke den eneste måde at spare penge på.

Lidt flere end hvert tiende HK Privat-medlem afholder kun to ugers sommerferie, selvom de har ret til tre uger i træk fra starten af maj til slutningen af september.

Det er ikke kun kontorfolk, der forkorter tiden i hængekøjen.

I undersøgelsen blandt de 500 arbejdende danskere svarer hver femte, at de holder "kortere sommerferie end for fem år siden".

En trist tendens mener HK Privat.

"Vi løber stærkt, når vi er på arbejde, så vi har brug for det pusterum, ferien giver os. Hvis vi får udbetalt ferien i stedet for at afholde den, risikerer vi at få stress, og det er ikke bare dyrt for chefen og samfundet. Det er katastrofalt for den enkelte," siger HK Privats Marianne Vind.