Krig kan fjerne stress-symptomer

Menneskehjernen er en kompliceret størrelse. De soldater, der tager i krig med PTSD-symptomer, vender ofte raske tilbage.
Danske soldater på mission i Afghanistan.
Danske soldater på mission i Afghanistan. Foto: Niels Hougaard / POLFOTO

Selvom soldater bliver sendt i krig med symptomer på posttraumatisk stress (PTSD), kan de sagtens blive glade for udsendelsen.

De fleste vender endda tilbage helt uden symptomer.

Det er en af konklusionerne på en undersøgelse af det hold soldater, der i perioden februar og august 2009 var udsendt til Afghanistan. Soldaternes tilstand er blevet målt før, under og efter deres udsendelse.

"Omkring tre procent af dem, der blev sendt ud, havde PTSD-lignende symptomer, inden de kom ud, og omkring fem procent havde det, da de kom hjem. Men det er ikke de samme mennesker i særlig stor udstrækning," forklarer Flemming Vinther, formand for Hærens Konstabel- og Korporalforening.

Selvom det lyder lidt mystisk, at soldaterne ligefrem bliver mere psykisk stabile af en hverdag i krig, er der flere forklaringer på fænomenet.

Blandt andet har de første målinger i undersøgelsen fundet sted kort tid inden udsendelsen, og soldaterne kan derfor have haft traumelignende symptomer omkring udsigten til at skulle i krig.

"Nogle soldater vil opleve under udsendelsen, at det går meget bedre, end forventet. De føler måske, at de har løftet opgaven og har fået brugt deres kompetencer, luften er blevet taget ud af den stress, de har oplevet inden. Og de har måske oplevet godt kammeratskab og så at komme hjem og ikke have de samme symptomer som inden udsendelsen," siger militærpsykolog Mette Bertelsen.

Og så er der muligheden for, at soldaterne faktisk lever mere ukomplicerede liv under udsendelsen, end de gør herhjemme.

"Man skal også huske, at soldater har et liv uden for deres soldatertilværelse, som kan have en indvirkning på deres psyke. Og nogle af de vanskeligheder, kan de altså godt opleve at få en slags lettelse fra, mens de er udsendt," forklarer Mette Bertelsen.

Både Vinther og Bertelsen understreger, at menneskets psyke er utroligt kompleks og svær at måle.

"Det, undersøgelsen igen dokumenterer, er, at det er rigtig, rigtig svært at gå ind i folks hoveder og sige, hvem der kan magte en mission, og hvem der ikke kan," siger Flemming Vinther.

Forsvaret vil dog til at sætte gang i en ny og bedre udvælgelseproces af soldaterne. Håbet er at blive bedre til at opdage dem med alvorlige psykiske problemer, inden de udsendes.

Symptomer på PTSD er blandt andet irritabilitet, angst, tristhed og søvnproblemer.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.