Kræftforskning druknet i skybruddet

18 års indsamling af stamceller er blevet ødelagt af skybruddet. Forskningsverdenen betegner tabet som en katastrofe.
Uvurderlige kræftceller i biobanken blevet smadret af skybruddet i lørdags.
Uvurderlige kræftceller i biobanken blevet smadret af skybruddet i lørdags. Foto: Wikimedia Commons

Skybruddet har været katastrofal for dansk kræftforskning.

Kræftens Bekæmpelses biobank har stået under vand, og de skrøbelige, levende kræftstamceller, den indeholder, er blevet ødelagt. Det skriver 24 Timer.

Cellerne er blevet indsamlet og nedfrosset siden 1993 og er derfor uerstattelige. De bruges af forskere til at blive klogere på kræftens bevægelser og udvikling.

Da titusinder liter af beskidt vand fossede ind i den kælder, cellernes frysere lå i, blev det skrøbelige materiale tøet op. Nu er det ubrugeligt.

"Det er frygteligt og dybt rystende. Vi troede, at vores biologiske materiale lå godt bevaret i sikre frysere. Og dermed at vi havde et godt biologisk materiale, der var et godt afsæt til kræftforskning både i Danmark og i hele verden," siger Leif Vestergaard Pedersen, administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse, til Newspaq.

Det er endnu uvist, præcis hvor meget skade kloakvandet har forårsaget, men Kræftens Bekæmpelse frygter det værste. De vigtigste cellelinjer skal opbevares i minus 130 grader og de blev lørdag varmet op til 0 grader.

"Vi må nok se i øjnene, at de fleste cellelinjer er mistet. Mange års forskningsarbej­de er tabt på gulvet," siger Jørgen Olsen, institutleder ved Epidemiologisk Kræftforskning og leder af biobanken i Kræftens Bekæmpelse til 24 Timer.

Noget af det biologiske materiale kan sandsynligvis reddes, men det er bestemt ikke alt.

"Der vil være områder, hvor vi må sige, at det må vi opgive. Det kan vi ikke rekonstruere," forklarer Leif Vestergaard Pedersen.

En af de førende kræftforskere i Danmark, Niels Brünner, siger, at det betyder mange års tilbageskridt i forskningen og kalder det for en reel katastrofe.

Kræftens Bekæmpelse håber at få overblik over de fulde skader i løbet af næste uge.

Kilde: 24 Timer

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.