Kommuner må skrue ned for byggeri
Foto: Colourbox
Midt i en krisetid tvinges kommunerne til at droppe eller udskyde byggeri og renoveringer for 2,5 milliarder.

De danske kommuner havde egentlig planlagt at bruge i alt 18 milliarder kroner på at renovere skoler, bygge plejehjem og børnehaver for i 2013, men det er mere, end der er aftalt med regeringen, og derfor tvinges kommunerne til at skære i anlægsudgifterne.

De første samlede budgettal for alle kommuner viser således, at anlægsloftet på 15,5 milliarder kroner overskrides med 2,5 milliarder.

- Mange kommuner ønsker at sætte mere skub i anlægsaktiviteterne og bygge og renovere skoler og daginstitutioner, lave klimasikring og så videre, men det er der ikke plads til inden for den aftalte ramme, siger formand i KL, Erik Nielsen (S).

- Derfor ville det være godt, hvis der var mere rum til at øge investeringerne. Men en aftale er en aftale, så vi anerkender, at der er et loft, som sætter sine begrænsninger, siger Erik Nielsen, som er borgmester i Rødovre.

De snævre anlægsrammer er ifølge Jyllands-Posten dikteret af en EU-henstilling om at begrænse den offentlige sektor i forbindelsen med den økonomiske krise, der har ramt bredt.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) fastholder, at aftalen skal overholdes, også selvom kommunernes serviceudgifter ligger 1,5 milliarder kroner under det aftalte.

- En stram økonomisk styring er nødvendig, ikke så meget af hensyn til EU, men for at fastholde tilliden til dansk økonomi, siger Vestager til Jyllands-Posten.

- Desuden har kommunerne ved siden af anlægsbudgettet fået mulighed for at investere 2,5 milliarder kroner i klimaforbedringer, siger hun.

Hvis ikke kommunerne samlet set overholder rammeaftalen med regeringen, risikerer de at få skåret i bloktilskuddet. Op mod en milliard kroner risikerer at blive holdt tilbage.

- Det er en bunden opgave at få reduceret anlægsplanerne, for vi står naturligvis ved aftalen, selv om vi gerne havde undgået anlægsloftet på 15,5 milliarder kroner, siger Erik Nielsen.

Torsdag mødes alle landets borgmestre til årets første budgetmøde./ritzau/