Kommune krævede penge fra syge sosu-Lis: Nu ændrer minister reglerne
- Det lyder så fantastisk. Det er virkelig skønt, at kommuner ikke længere kan sende folk ud i økonomisk uføre, som jeg oplevede, siger Lis Moth Myklebost. Foto: Privat
Først mistede sosu-hjælper Lis Moth Myklebost fra Norddjurs Kommune sygedagpenge og røg på en lavere ydelse. Så fik hun sygedagpenge igen - plus en regning på 5.400 kroner. Nu vil beskæftigelsesministeren ændre reglerne.

- Det lyder så fantastisk. Det er virkelig skønt, at kommuner ikke længere kan sende folk ud i økonomisk uføre, som jeg oplevede. 

62-årige Lis Moth Myklebost bobler nærmest over af glæde, da hun hører, at beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) nu vil ændre reglerne, så andre borgere ikke havner i samme økonomiske klemme, som hun selv oplevede, da hun var syg.

Lis Moth Myklebost blev frataget sine sygedagpenge af Norddjurs Kommune og sat på den betydeligt lavere ressourceforløbsydelse. Siden fik hun Ankestyrelsens ord for, at hun skulle have sygedagpengene igen, men da kommunen gjorde det økonomiske regnebræt op, endte det med, at Lis Moth Myklebost fik en regning på 5.400 kroner.

- Jeg skal betale godt 5.000 kroner. For hvad, spurgte den chokerede sosu-hjælper i sommeren 2017.

LÆS OGSÅ: Syge Lis vandt over kommunen: Men så fik hun en regning

Hun troede ellers, det var så enkelt: Når Norddjurs Kommune i 13 måneder havde sat hende på en lavere ydelse, end hun havde krav på, måtte hun da have penge til gode. Da Lis Moth Myklebost blev sat på ressourceforløbsydelse i stedet for sygedagpenge, gik hun 7.000 kroner ned i månedlig indtægt.

Men til stor overraskelse for Lis Moth Myklebost og hendes fagforening, FOA, udgjorde ressourceforløbsydelsen pludselig et større beløb end sygedagpengene i kommunens regnestykke. Simpelthen fordi kommunen opgjorde ressourceforløbsydelsen i brutto-kroner (før skattetræk, red.) og sygedagpengene i netto-kroner (efter skattetræk, red.). 
 
Den regnemetode fandt FOA Randers så urimelig, at fagforeningen skrev til Norddjurs' borgmester og gjorde opmærksom på 'en højst uhensigtsmæssig håndtering' af sosu-hjælperens sag. 
 
Havde kommunen i Lis Moth Myklebosts sag regnet både sygedagpenge og ressourceforløbsydelsen i brutto-beløb, stod hun ifølge FOA at modtage en efterbetaling på 82.000 kroner før skat. I stedet modtog hun et girokort og begyndte at afdrage med 100 kroner om måneden.

FOA skrev også til beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen, som altså nu lover, at han vil tage initiativ til, at reglerne bliver ændret.

- Jeg er glad for, at der nu er fundet en løsning, skriver ministeren i et brev til FOAs forbundsformand, Mona Striib.

Løsningen betyder, at der i kommende sager ikke skal mikses brutto- og nettobeløb i beregninger af en borgers ydelser. Kommunerne skal udelukkende regne i bruttobeløb.   

På den måde sikres det, at borgeren 'ikke stilles over for det uhensigtsmæssige tilbagebetalingskrav,' skriver Troels Lund Poulsen, der nu håber på flertal for det lovforslag, han fremsætter til efteråret, så andre undgår at havne i samme situation som Lis Moth Myklebost. 

I FOA glæder forbundsformand Mona Striib sig over sagens udfald.

- Vi var lamslåede, da vi hørte om sagen og tænkte i første omgang, at der måtte være sket et kiks. Det var der så ikke, og derfor gjorde vi ministeren opmærksom på problemet. Det er dejligt, når en minister kan se, at det, vi siger, er sund fornuft, og at han nu vil ændre reglerne, siger Mona Striib.

Norddjurs Kommune forsvarede i første omgang sin fremgangsmåde med, at man blot fulgte SKATs gældende regler. Siden beklagede borgmester Jan Petersen (S) og erklærede, at han også opfordrede til en lovændring.

LÆS OGSÅ: Kommune krævede penge fra syge sosu-Lis: Borgmester vil have regler ændret

I dag har Lis Moth Myklebost fået de penge, som kommunen skyldte hende, og hun har betalt lånet i banken, som hun var nødt til at optage, da økonomien strammede til. Den tidligere sosuhjælper har nu søgt om seniorførtidspension, men før sagen kan afgøres, skal hun i arbejdsprøvning.

Lis Moth Myklebost håber, at Norddjurs Kommune vil tilkende hende pension.

- Kunne jeg arbejde, så gjorde jeg det, men jeg kan snart ikke gå, og jeg har smerter i ryggen, siger hun.