Kørestolsbrugeren Martin har fået job i Føtex: Største drøm er gået i opfyldelse
Kørestolsbrugeren og førtidspensionisten Martin Beeck har via et samarbejde med en kommunal enhed i Odense fået et skånejob i Føtex i Odense. Foto: Privatfoto
Kørestolsbrugeren og førtidspensionisten Martin Beeck har via et samarbejde med en kommunal enhed i Odense fået et skånejob i Føtex i Odense.

Handicappede borgere er sjældent arbejdsgivernes første prioritet, når ledige stillinger skal besættes.

Det har den 34-årige kørestolsbruger Martin Beeck fra Odense oplevet flere gange. I fire år har han sendt jobansøgninger af sted, uden at have haft held i sprøjten.

Men takket være samarbejdet med Odense Værkstederne, et kommunalt beskæftigelses- og aktivitetstilbud til borgere med nedsat fysisk og psykisk funktionsevne, er Martin Beeck nu kommet i et skånejob hos Føtex i Rosengårdscentret i Odense. Her sidder han i sin kørestol og hjælper kunderne ved selvbetjeningskasserne. 

- Jeg er blevet taget godt imod af både kunder og kolleger. Kunderne kommer hen til mig og siger, hvor dejligt det er, at jeg altid er så smilende og imødekommende. Andre siger, at det er dejligt at se en som mig ude på arbejdsmarkedet, siger Martin Beeck til Avisen.dk.

Fra 8 til 20 timer 

Den 34-årige odenseaner lider af rygmarvsbrok, der gør, at han er bundet til en kørestol. Sygdommen medfører blandt andet nedsat muskelstyrke og lammelser og øger risikoen for hofteskred.

Martin Beeck var først i praktik i Føtex, inden han blev deltidsansat med løntilskud. Først arbejdede han 8 timer ugentligt, men timetallene blev gradvist forøget til 12 timer og nu 20 timer. Selvom han er gået op i tid, så føler han stadig, han kan være med. Og fire gange om ugen kobler han sin kørestol på sin trehjulede scooter og kører de fem kilometer ind til jobbet.

- Der kan selvfølgelig være dage, hvor jeg er træt både mentalt og fysisk, for der er jo mange indtryk hver dag, siger han.

Det var i et tæt samarbejde med jobenheden i Odense Værkstederne, at det lykkedes for Martin Beeck at komme i skånejob. Jobbet i Føtex er hans første nogensinde, og arbejdsfællesskabet har øget hans selvtillid, fortæller han. 

Største drøm

- Det giver et kæmpe selvtillidsboost at have noget at stå op til hver dag. Jeg var tilknyttet Odense Værkstederne i fire år, og det var selvfølgelig fint nok, men jeg savnede et rigtigt arbejde. Det er rart at føle, at man bidrager med noget til samfundet, siger Martin Beeck og fortsætter:

- Føtex har været gode til at tage hensyn til mit handicap. Jeg kan eksempelvis ikke selv skifte bon-ruller, så det får jeg kolleger til at hjælpe mig med. Når man sidder i kørestol, møder man mange udfordringer i hverdagen. I Føtex er der heldigvis ingen trapper, og det er jo til min fordel.

Odense Værkstederne har omkring 400 borgere med nedsat funktionsevne i beskæftigelsestilbud. Jobkonsulent Christina Rasmussen fra Odense Værkstederne var med til at formidle Føtex-jobbet til Martin Beeck, og hun understreger, hvor vigtigt det er for personer som ham at være i job. 

- Martins største drøm har været at få et job inden for det ordinære arbejdsmarked, derfor har jeg også gjort, hvad jeg kunne for at hjælpe ham, fortæller hun til TV 2 Fyn.