Trappeopgangen er godt skjult i en baggård bag de andre fabriksbygninger på det ydre Nørrebro. En mørk kælder venter for enden. Så snart man træder ned, høres små sitrende lyde fra rummet ved siden af. Det er lyden af insekter.
For derinde under de store glødepærer gemt mellem æggebakkerne kribler og kravler de mange fårekyllinger. Ikke mindre end 10.000 fårekyllinger fordelt i flere plastkasser stablet ovenpå hinanden.
- Hvis du er helt stille nu, kan du høre dem synge, siger Jakob Rukov, der er stifter af firmaet Bugging Denmark, som leder den daglige drift af fårekyllinge-farmen i Københavns Nordvestkvarter.
Juice-trenden mixet med insekt-trenden er en god cocktail
Jakob Rukov fik søsat idéen om en fårekylling-farm i kælderlokalet for et års tid siden, og han sørger dagligt for at holde fårekyllingerne varme ved en 28 graders temperatur under lamperne og fodre dem.
I samarbejde med virksomheden Insekt KBH med medstifter Philip Price arbejder han på at producere en juice. Insekt KBH modtog den 17. januar i år en halv million i støtte fra Innovationsfonden til produktion af juicen. Insekterne til juicen leveres frysetørrede fra Holland, da Jakob Rukov stadig venter på tilladelse til at bruge sine egne.
Juicen forventer de at have i butikkerne inden for de næste 14 dage til en pris à 35 kroner pr. flaske.
- Set fra forbrugerens side af er det en let måde at stifte bekendtskab med insekter første gang, fordi juice er noget man kender, og fordi de er knust og opløst i juicen, så man ikke konfronteres på samme måde med det, at man rent faktisk spiser et insekt, siger han.
Og Jakob Rukov kunne da også løfte sløret for, at to juices mere er på vej. Så der i sidste ende er en gul, grøn og rød juice for at komme hele paletten rundt, som han fortæller.
”Insekter er en del af løsningen”
Insektfarmen er blot en brik i et større puslespil. Jakob Rukov har nemlig forskellige aftaler med andre virksomheder. Farmen modtager blandt andet æggebægre fra en bager, som insekterne bor i, kaffegrums fra en café, som insekterne spiser og sender selv fårekyllinge-ekskrementer videre til en virksomhed, der kan bruge det til gødning. Alt sammen i kampen for bæredygtighed.
Jakob Rukov finder behovet for alternative måder at spise protein på som en så essentiel del af at imødekomme nogle af de klimaproblemer, som verden står overfor.
- Vi har nogle problemer, og de bliver ikke mindre af, at FN regner med, at der vil være en øget efterspørgsel på 70 procent protein frem mod 2050. Så vi er nødt til at gøre noget anderledes. Og der mener vi, at insekter er en del af løsningen, siger han.
Han mener desuden, at danskerne blot skal vænne sig til tanken om insekter som føde, og de kan tydeligt mærke i firmaet, at mentaliteten ændrer sig positivt hver måned.
- Der er en omstilling i mentaliteten i gang. Det kan vi mærke. Men det betyder ikke, at alle danskere er klar til at gå ned og købe et kilo insekter i supermarkedet i morgen. Så der er stadig et stykke vej endnu.
Måske din kommende arbejdsplads?
Københavns Kommune har også valgt at støtte Jakob Rukov med 50.000 kroner. De penge bruges til at teste kaffegrumsen, som fårekyllingerne spiser. Derfor har han også ansat en ekstra medarbejder til den daglige pasning og test af fårekyllingerne. ”Super rart”, som han beskriver det, for det betyder, at han selv kan få mere tid til at tage ud til arbejdspladser, lave forskellige aktiviteter med skoler eller gå til arrangementer, hvor der diskuteres insekter.
- Der er forskel på at lave en app og drive en insektfarm. Når koden til appen først er skrevet, så er den der. Du skal ikke fodre den hver dag og gøre rent, som vi skal. Så det her er jo også en måde at skabe flere arbejdspladser på.
Og så har Insekt KBH og Jakob Rukov netop fået tildelt en madbod på Roskilde Festival, så nu kan de faste festivalgængere også spise insekt-snacks som tømmermændskur.
Selv er Jakob Rukov blevet så glad for insekterne, at der ikke går en dag uden, at han får et skud insekter som føde.