En halv million kroner.
Det er beløbet, som Innovationsfonden har valgt at støtte til udvikling af en ny danskproduceret insektjuice baseret på fårekyllinger.
- Vi ser her et meget konkret projekt med en god business case, en god partner og med nogle konkrete teknologiske udfordringer, der skal løses, for at få en insektjuice, der kan begå sig på markedet, siger Rene Damkjer, chefkonsulent i Innovationsfonden.
Iværksætterne bag juicen er Jakob Rukov og virksomheden Insekt KBH.
- Vi mener, at vi skal komme forbrugerne i møde. Det kan vi ved at integrere insekterne i nogle produkter, som de kender i forvejen og godt kan lide. Der er juice og ingefær-shots meget populære, siger Jakob Rukov.
Insekterne i juicen er fårekyllinger, som leveres frysetørret fra Holland. Planen er inden længe at benytte de fårekyllinger, som Jakob Rukov opdrætter i sit kælderlokale i det københavnske nordvestkvarter.
Ny trend lig med arbejdspladser
Innovationsfonden er en offentlig organisation under Forskningsministeriet. Den giver støtte til nye projekter med konkrete udfordringer, og som har et klart forretningsmæssigt potentiale. De tre ting har Jakob Rukov og Insekt KBH demonstreret, fortæller Rene Damkjer.
Brugen af insekter i den daglige kost er blevet moderne de seneste år. Forskere er enige om, at trenden på længere sigt kan skabe arbejdspladser. Det ses blandt andet i Holland og i Belgien. De to lande er frontløbere inden for brug af insekter i mad og etablering af insektfabrikker. I Holland producerer man blandt andet melorme i stor stil.
Professor ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab Jørgen Eilenborg mener, at insekter til mad kan skabe arbejdspladser flere steder.
- Der vil være arbejdspladser til forarbejdning af produkter, arbejdspladser til iværksætteri, eksempelvis som Bugging Denmark, og flere af disse nye arbejdspladser vil være egnede til at sætte op i bymiljøer, siger professor Jørgen Eilenberg.
Selv ser iværksætteren Jakob Rukov sine projekter som en givtig forretning. Det er noget, han vil leve af på sigt.
- Der er ikke nogen af os, der er gået ind i det for pengenes skyld, men idéen er, at vi skal bruge resten af vores liv på det. Vi gør kun ting, vi tror, der kan komme forretning ud af, siger Jakob Rukov.
Flere projekter støttes
Støtten til udvikling af insektjuicen er ikke et enkeltstående eksempel. Innovationsfonden har også givet 19 millioner kroner i støtte til et andet insektprojekt. Her er planen at anvende organiske rester og spildprodukter til at opdrætte insekter.
Projektet har som mål at skabe 100 til 200 arbejdspladser på enten insektfabrikker eller i relation til hele insekt-produktionen. Og netop fokus på at skabe flere arbejdspladser inden for insekt-branchen er noget, som fremtidsforsker og direktør i firmaet Futurenavigator Liselotte Lyngsø kan genkende.
- Der er en masse nyt, der skal udvikles i forhold til insekter som fødevarer, og det kan skabe job. Det er en helt ny fødekæde lige fra, at der skal laves opskrifter og eksperimenteres med det. At få det ind i et mainstream køkken kræver meget forarbejdning, innovation og dertil adfærdsforståelse hos forbrugerne, siger Liselotte Lyngsø.
Jakob Rukov og Insekt KBH venter stadig på den endelige fødevaregodkendelse fra Fødevarestyrelsen. Når den kommer, kan de kan bruge egne insekter frem for de hollandske.
Juicen forventes i salg hos ti forskellige forhandlere om to uger.