Københavnsk borgmester: Betalte 98.700 for kunstfoto af sig selv
Eks-borgmester Pia Allerslev kritiseres for dyrt fotografi. Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix
En tidligere Venstre-borgmester har brugt knap 100.000 kommunale kroner på et fotografisk selvportræt. "Hun pisser på offentlige midler", siger ekspert.

Endnu en gang er der beskyldninger om fråds mod en københavnsk lokalpolitiker.

Den tidligere børne- og ungdomsborgmester i Københavns Kommune Pia Allerslev (V) fik i forbindelse med sin fratrædelse i 2017 taget et fotografisk selvportræt. Pris 98.700. Det skriver Berlingske.

"På en anden planet"

Anders Drejer, professor i ledelsesstrategi ved Aalborg Universitet, mener, at det er "dybt problematisk og uansvarligt" at bruge skattekroner på den slags.

- Det sender et signal om, at politikerne bor på en anden planet. For at sige det direkte: Jeg mener, det er at pisse på de offentlige midler. For mig at se er der intet, som kan retfærdiggøre, at politikerne bruger så mange penge på borgmesterportrætter, siger han til Berlingske.

Normalt vælger afgående borgmestre at få malet et portræt, men Pia Allerslev (V) foretrak et fotografi af kunstfotografen Trine Søndergaard. Prisen blev tæt på 100.000 kroner.

Arbejder i eget univers

I andre kommuner vælger borgmestrene også nogle gange den fotografiske løsning, men til helt andre priser. Esbjergs seneste borgmesterportræt kostede eksempelvis 410 kroner - inklusive billedramme.

Kunstfotograf Trine Søndergaard vurderer, at 98.700 kroner er en rimelig pris. Foto: Christian Als/Ritzau Scanpix.

Kunstfotografen Trine Søndergaard forstår godt, at prisen for hendes borgmesterfotografi kan overraske, men de to tal er slet ikke sammenlignelige, mener hun:

- Jeg er professionel billedkunstner og skaber et kunstværk. Det er helt specielt, at jeg har lavet dette stykke arbejde, fordi jeg normalt kun laver udstillinger og arbejder i mit eget univers, forklarer hun.

"Giver billedet til byen"

Den tidligere Venstre-borgmester Pia Allerslev har ikke meget til overs for kritikken af prisen for hendes portræt:

- Vi giver billedet til byen, og det bliver en del af historien. Jeg kan godt lide traditionen, og det er jo ikke kun i Københavns Kommune, at det fungerer på den måde.

Du siger »Vi giver billedet til byen«. Tror du, den almene borger i København får noget ud af, at der hænger et fotografi af dig på rådhuset til 98.700 kroner?

- Det ved jeg ikke. Men de folk, som bliver en del af borgerrepræsentationen, ser det jo. Derudover ser folk det også på rådhusrundvisninger. Det, synes jeg, er fint, siger Pia Allerslev til Berlingske.

I følge professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, Per Nikolaj Bukh, er det fuldt ud lovligt, at kommunen bruger offentlige midler i den størrelsesorden på borgmesterportrætter.

- Hvis det er prisen, som kunstfotografen tager, så er det sådan, det er. Den almindelige borger vil måske mene, at det kan lyde som mange penge, men det er kommunen, som bestemmer, hvordan den prioriterer midlerne, siger Per Nikolaj Bukh.

I efteråret måtte Københavns kultur- og fritidsborgmester, Niko Grünfeld (AL), træde tilbage efter hård kritik af, at han havde brugt 130.000 kroner på møbler og lamper til kontoret.

via Listen To News