Far til afdød søn tordner mod bank: "De opførte sig som gravrøvere"
- Min søns lig var dårligt nok blevet koldt, før Nordea begyndte at opkræve penge af hans efterladte, siger Niels Ruthy til Avisen.dk. (Foto: Foto: Privat.)
Niels Ruthy følte sig dårligt behandlet af Nordea, da han mistede sin søn. Banken ønsker ikke at kommentere sagen.

- Jeg har sjældent oplevet noget så frækt og ufølsomt. De opførte sig som gravrøvere.

Niels Ruthy er stadig vred over en oplevelse, han havde med sin afdøde søns bank, Nordea.

Den 64-årige tidligere selvstændige fortæller til Avisen.dk, at han mistede sin søn under tragiske omstændigheder i slutningen af oktober 2018.

Sønnen, Kennie Ruthy Larsen, blev kun 35 og havde en bankkonto i Nordeas filial i Aaabenraa. I begyndelsen af december, godt en måned efter at havde begravet sin dreng, modtog Niels Ruthy en mail fra Nordea.

Heri stod der, at sønnens bankboks skulle bores op, og at prisen for det var 5.000 kroner. Sagen ville være i bero i seks måneder, så familien havde tid til at finde nøglerne til bankboksen, og derved undgå at skulle betale for at få adgang til den.

Der gik dog kun tre dage, fra Niels Ruthy havde fået bankens mail, til at familien fik udbetalt restbeløbet fra sønnens konto - minus de 5.000 kroner.

Nordea forklarer i dag, at det er normal procedure, at de 5.000 kroner bliver tilbageholdt, indtil nøglerne eventuelt bliver afleveret. Men ifølge Niels Ruthy blev dette aldrig forklaret, og det er først, da Avisen.dk kontakter Nordea, at han bliver opmærksom på denne procedure. Niels Ruthy fortæller, at han derfor troede, at han aldrig fik de 5.000 kroner at se igen. 

- Min søns lig var dårligt nok blevet koldt, før Nordea begyndte at opkræve penge af hans efterladte. Det kan man mene om, hvad man vil, men at kommunikationen var så dårlig og uden hensyn, er jeg stadig vred over, siger Niels Ruthy.

Uden hensyn til familien

Niels Ruthy var i kontakt med flere ansatte i banken. Familien sendte blandt andet billeder af nogle af sønnens nøgler til Nordea, for at afklare om de kunne passe i bankboksen.

Der kom ifølge Niels Ruthy først tilbagemelding efter flere dage og mails til Nordea. Han fik ingen forklaring på, hvorfor at det ville koste 5.000 kroner at åbne bankboksen, når hans egen bank, Handelsbanken, tog 2.000 kroner for det.

Han oplevede ligeledes at få en dårlig behandling af den første ansatte, som han taler med. Ifølge Niels Ruthy havde myndighederne ikke behandlet hans søns dødsbo, så der var ingen adgang til lejligheden. Det gjorde det tæt på umuligt at finde nøglerne, mener faren, der dog ikke følte at blive taget alvorligt af Nordea.

- Banken tog ingen hensyn til den situation, som min familie og jeg selv var i. Der var ingen forklaring og ingen forsøg på at gøre noget for os. Først da jeg truede med at kontakte pressen, virkede det til, at pengene kunne føres tilbage, fortæller Niels Ruthy.

Han valgte efter fire dage at køre fra sit hjem i Ringkøbing-Skjern Kommune til sønnens dødsbo i Kolding for at finde nøglerne. Han fik dem overrakt af sønnens ven, og kørte videre til Nordeas filial i Aabenraa og åbnede boksen. Den var tom, og de fem tusinde kroner samt pengene til udlejning af bankboksen blev refunderet.

Ingen kommentar fra banken

Hos Nordea ønsker man ikke at kommentere på enkeltsager, og det har heller ikke været muligt at få en mundtlig udtalelse fra banken. 

Nordeas presse-afdeling har derimod sendt et skriftligt svar til Avisen.dk over mail, hvor man har forklaret bankens fremgangsmåde i lignende sager.

”Vi forstår, at når der er tale om en dødsbosag, så står arvingerne i en ekstra sårbar situation, og derfor er det ekstra vigtigt i sådanne situationer, at vi sørger for at forklare tingene grundigt og indgår meget klare aftaler med arvingerne om, hvordan den videre proces skal være," står der blandt andet i Nordeas svar.  

Hvis ikke nøglerne til bankboks bliver fundet, skal boksen bores op, og det koster 2.000-3.000 kroner, og så frigives resten af det reserverede beløb til arvingerne, forklares det i mailen. Finder arvingerne nøglerne, bliver alle pengene frigivet. 

Niels Ruthy er glad for at sagen er overstået, men han er langt fra tilfreds med bankens håndtering af sagen.  

- Jeg er heldigvis et sted i mit liv, hvor jeg ikke behøver de 5.000 kroner, men hvad med når det rammer en familie, der ikke har råd? Hele denne sag har tæret på familien, og jeg forstår ikke, hvordan Nordea ikke kan tage almindeligt hensyn og forklare tingene på en ordentlig måde. Hvordan kan det ske, at jeg ikke får nogen forklaring fra banken, hvis der er tale om en misforståelse? spørger Niels Ruthy.  

via Listen To News